Foszfátok élelmiszereinkben: előnyök és kockázatok

Szeitzné Szabó Mária: Foszfátok élelmiszereinkben: előnyök és kockázatok. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (64) 4. pp. 2248-2257. (2018)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_04_2248-2257.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_04_2248-2257.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A foszfortartalmú élelmiszer-adalékanyagok az élelmiszeriparban széles körben elterjedt, engedélyezett anyagok, amelyek használata számos technológiai előnnyel jár. E vegyületeket sokáig gyakorlatilag ártalmatlannak tekintették, azonban az utóbbi időben egyre több kutatási eredmény figyelmeztet arra, hogy kiterjedt alkalmazásuk és egyre növekvő mennyiségben történő fogyasztásuk a népesség szintjén növeli egyes civilizációs ártalmak, például a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a csontritkulás kockázatát. A közlemény megvilágítja ezen adalékanyagok engedélyezési folyamatát, a foszfátok szerepét, a kapcsolódó kutatások néhány eredményét, és javaslatokat fogalmaz meg a lehetséges kockázatok megelőzésére.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Phosphates in our foods : benefits and risks
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2018
Kötet: 64
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 2248-2257
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79007/
Kulcsszavak: Foszfor, Foszfátok, Adalékanyag - élelmiszeripar, Kockázatbecslés, Élelmiszerkémia, Élelmiszervizsgálat, Élelmiszerbiztonság
Megjegyzések: Ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 11. 07:49
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:14
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79246
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet