Jevcsák Szintia; Bíró Attila; Remenyik Judit; Lehoczki Gábor; Murányi Eszter; Jóvér János; Diósi Gerda; Sipos Péter: Effect of fertilization on the fat content and fatty acid profile of sorghum flour samples. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (64) 4. pp. 2286-2289. (2018)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_04_2286-2289.pdf Letöltés (200kB) |
Absztrakt (kivonat)
In our experiments, changes in the fat content and fatty acid composition in the flour of sorghum cultivated in growing areas treated with different nitrogen fertilizer doses were studied by the gas chromatographic analysis of the fatty acid methyl esters. The fat content exhibited a slight increase as a result of increasing fertilizer treatment, there were significant differences between the individual treatments. The fatty acid composition showed different results, depending on the treatments. We found that treatments had a positive effect on the fat content of the samples, however, increasing nitrogen dosages did not result in an outstanding increase in the case of any of the fatty acids. The ratio of fatty acids to each other did not change significantly as a function of the nitrogen dose. The average amount of unsaturated fatty acids was 83%, and the amount of saturated fatty acids was 17%. The fat content of sorghum is low (1.1-1.5%), but it can still be considered to be a good source of essential fatty acids. The average amount of omega-3 and omega-6 essential fatty acids in the samples analyzed by us was 50%, which also increases the nutrition physiology effect of sorghum.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Műtrágyakezelés hatása a szemes-cirok lisztmintáinak zsírtartalmára és zsírsavösszetételére |
Rovatcím: | Tudomány = Science |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 2018 |
Kötet: | 64 |
Szám: | 4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 2286-2289 |
Nyelv: | angol |
Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79007/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszerkémia, Élelmiszervizsgálat, Élelmiszerbiztonság |
Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 2288-2289. ; összefoglalás angol nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 11. 08:15 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:14 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79251 |
![]() |
Tétel nézet |