Incorporating single cell proteins in the diet of IBD patients

Molnár Judit; Vasas Dávid; Ásványi Balázs: Incorporating single cell proteins in the diet of IBD patients. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (64) 4. pp. 2294-2296. (2018)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_04_2294-2296.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_04_2294-2296.pdf

Letöltés (141kB)

Absztrakt (kivonat)

Worldwide, and also in Hungary, more and more patients are diagnosed with inflammatory bowel disease (IBD) each year. In the case of IBD patients, to supplement a normal diet, alternative solutions, such as, for example, the dietary use of single cell proteins intended to be examined by us are required. Ensuring the proper nutrition and liquid supply of the human body is one of the major tasks of modern food science. By using state-of-the-art scientific knowledge and diagnostic methods, the energy requirement of people with increased energy and protein needs can be determined as a function of their body weight, and the production processes of foods should be realized with this information in mind. In our research, single cell proteins (SCP) have been produced in a yeast culture grown on high sugar content culture media, including their nutritional evaluation. Possibilities for incorporating SCP in the diet of IBD patients have also been investigated. With our research results, we would like to provide assistance to specialists in food science and those in nutrition science contributing to food production.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Egysejtfehérjék beépítése gyulladásos bélbetegek diétájába
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2018
Kötet: 64
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 2294-2296
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79007/
Kulcsszavak: Bélbetegségek - diéta, Élelmiszertudomány
Megjegyzések: Bibliogr.: 2296. p. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 11. 08:28
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:14
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79253
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet