Kávéminták eredetazonosítása FT-NIR-eljárással

Jesztl Brigitta; Benes Eszter Luca; Fodor Marietta: Kávéminták eredetazonosítása FT-NIR-eljárással. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (65) 1. pp. 2360-2370. (2019)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2019_01_2360-2370.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2019_01_2360-2370.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A kávécserjének két alapvető változata ismert, az arabika (Coffea arabica) és a robuszta (Coffea canephora). A termesztési környezetére érzékenyebb arabika íze jobb, ugyanakkor a robuszta koffeintartalma körülbelül másfélszerese az arabikáénak. A robuszta kevésbé érzékeny a termesztésének körülményeire, így olcsóbban állítható elő, ennek ellenére a világ kávétermésének kétharmadát az arabikafajták adják. A kereskedelemben kapható olcsóbb kávék elsősorban gyenge minőségű robusztából készülnek, minél olcsóbbak, annál gyengébb minőségű kávéból. A darált változatoknál még azt sem tudhatjuk, hogy kávén kívül mi van a keverékben. Méréseinkhez Coffea arabica nyerskávé-alapanyagot használtunk fel. A különböző termőterületről származó, többféle pörkölési móddal előkészített, azonos körülmények között őrölt mintákat Fourier-transzformációs közeli infravörös spektroszkópiai módszerrel (FT-NIR) vizsgáltuk, a spektrális eredményeket kemometriai módszerekkel értékeltük ki. Eredményeink azt bizonyítják, hogy sikeresen alkalmaztunk egy minta-előkészítést nem igénylő, környezetet vegyszerrel nem terhelő, gyors analitikai módszert, kávéőrlemények pörkölési mód és termőhely szerinti azonosítására.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: FT-NIR origin identification of coffee samples
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2019
Kötet: 65
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 2360-2370
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79008/
Kulcsszavak: Analitikai kémia - számítógép alkalmazása, Élelmiszerkémia - módszer, Kávé - eredetazonosítás, Élelmiszervizsgálat - módszer
Megjegyzések: Ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 11. 09:12
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:11
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79262
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet