Mineral content of the Jubilejnaja 50 winter wheat (Triticum aestivum L.) in different growing years and areas in Hungary

Ungai Diána; Kovács Béla; Győri Zoltán: Mineral content of the Jubilejnaja 50 winter wheat (Triticum aestivum L.) in different growing years and areas in Hungary. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (65) 1. pp. 2402-2405. (2019)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2019_01_2402-2405.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2019_01_2402-2405.pdf

Letöltés (70kB)

Absztrakt (kivonat)

Wheat is considered to be among the most widely grown cereal crops both in Hungary and worldwide. In Hungary, its acreage varies from 1.0 to 1.2 million hectares, thus making up a major portion of the total crop production. The crop of winter wheat plays a significant role in our diet. It is an important source of minerals for mankind, since its organic and inorganic macro- and microelement content are of paramount importance to the daily nutrient uptake of our bodies, and this is especially true in the case of consuming whole grain products. Analyzing literature sources, data regarding the mineral content of wheat are quite diverse. Nowadays, this is also supplemented by the following question: Is the nutrition physiological value of the cultivated varieties somehow affected by the use of intensive agrotechnology? The Jubilejnaja 50 variety was chosen as the subject of our investigation and the evolution of the mineral content (P, K, Ca, Mg, Zn, Mn, Cu, Fe) was analyzed over two years and in several Hungarian growing areas, comparing these to available Hungarian literature data and examining the directions of possible changes. Based on our measurement results, it can be stated that in the case of the minerals examined, taking into account the variations between the different growing areas, the values obtained correspond to the literature data, they align with them well. For better comparability, relative standard deviation values were also taken into consideration. Regarding the elements analyzed, the largest variations between the growing areas examined were obtained in both years examined in the case of zinc and copper. The standard deviations in the case of zinc were 33% in 2003 and 21.2% in 2004, while in the case of copper it was 23.6% in 2003 and 22.2% in 2004. The lowest relative standard deviation was observed in the case of magnesium, with values of 9.8% in 2003 and 8.6% in 2004. In summary, it can be stated that to be able to draw reliable conclusions, data from a number of experimental sites and from different years need to be compiled, and these should be processed using an appropriate statistical method.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Az ásványianyag-tartalom alakulása a jubilejnaja 50 őszi búzafajtában (Triticum aestivum l.), különböző termesztési években és termőterületeken, Magyarországon
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2019
Kötet: 65
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 2402-2405
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79008/
Kulcsszavak: Búzatermesztés - Magyarország, Ásványi anyag-tartalom - búza
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 2404-2405. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 11. 10:27
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:11
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79267
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet