Biró Barbara and Benedek Csilla and Gere Attila: Hazai kereskedelmi forgalomban kapható almalevek minőségi paramétereinek összehasonlítása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (65) 2. pp. 2502-2513. (2019)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2019_02_2502-2513.pdf Download (931kB) |
Abstract
Az elmúlt években a fogyasztók körében egyre népszerűbbek a 100%-os gyümölcstartalmú gyümölcslevek. Az almából előállított italok széles termékpalettán mozognak, különösen nagy az érdeklődés a közvetlen préslevek, illetve a »vegyszermentesen” előállított, ökológiai gazdaságból származó áruk iránt. Célunk a különböző technológiákkal előállított, hazai kereskedelmi forgalomban kapható, 100% gyümölcstartalmú almalevek összehasonlítása néhány, minőséget befolyásoló paraméterük komplex vizsgálatával. A vizsgálathoz 12 fajta 100% gyümölcstartalmú almalevet használtunk. Ellenőriztük a termékek patulin-szennyezettségét, speciális tisztítást követő HPLC-UV méréssel a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának közreműködésével. Spektrofotometriásán meghatároztuk a termékek hidroximetil-furfurol tartalmát, az antioxidáns kapacitást FRAP (Ferric Reduction Antioxidant Power), CUPRAC (Cupric Ion Reducing Antioxidant Capacity), DPPH (1,1 -difenil-2-pikrilhidrazil) és ABTS (2,2’-azinodi-(3-etilbenzotiazolin)-6-szulfoninsav) gyöksemlegesítésen alapuló módszerekkel, valamint az összes polifenolos vegyület-tartalmat Folin-Ciocalteu módszerrel. Az összes szárazanyag-tartalmat és a hamutartalmat gravimetriásán, az összes oldható szárazanyag-tartalmat refraktometriásán határoztuk meg. Az eredmények értékeléséhez leíró statisztikai elemzéseket, varianciaanalízist, nem paraméteres statisztikai próbákat, Spearman-féle rangkorrelációt, valamint a „rangszámkülönbségek összege” (sum of rank differences, SRD) multikritériumos összehasonlításon alapuló statisztikai módszert alkalmaztuk. Patulin-szennyezettség egy termék esetében sem érte el a rendeletileg meghatározott maximális határértéket. Az összes és az oldható szárazanyag-tartalomban termékcsoportonként szignifikáns különbségeket tapasztaltunk. A hamutartalom változó, de szignifikáns eltérés a két termékkategória között nem áll fenn. A hidroximetil-furfurol-tartalom általánosságban a koncentrátumból előállított termékek esetében magasabb, azonban kiugró mennyiségben mégis egy préslé tartalmazta a vegyületet. A préslevek esetében minden módszerrel magasabb antioxidáns aktivitás és polifenolos vegyülettartalom-értékeket tapasztaltunk. Utóbbi paraméterekben az egyes termékek között szignifikáns eltérések mutatkoznak (p<0,05). Az SRD módszerrel megállapítottuk, hogy a vizsgált termékek közül melyek rendelkeznek táplálkozástudományi szempontból optimálisabb tulajdonságokkal. A vizsgált termékcsoportok egymástól szinte minden mért paraméter alapján szignifikánsan különböznek. A préslevek szárazanyag-tartalma általánosságban magasabb, amely a rosttartalom következménye. Ezek a termékek magasabb antioxidáns kapacitás értékekkel, és polifenolos vegyület-tartalommal rendelkeznek, így táplálkozás-élettani szempontból kedvezőbbek. Utóbbi paraméterek egymással jól korrelálnak, amely a polifenolok dominanciáját jelzi az antioxidáns tulajdonságok kialakításában.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Comparative analysis of Hungarian commercial apple juices |
Heading title: | Tudomány = Science |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2019 |
Volume: | 65 |
Number: | 2 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 2502-2513 |
Language: | Hungarian |
Publisher: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79009/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszeripari technológia, Almalé - gyümölcstartalom - minőség, Élelmiszervizsgálat |
Additional Information: | Ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 11. 12:58 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:11 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79284 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |