Introduction of a real-time PCR instrument in the debrecen laboratory of the national food chain safety office for Salmonella detection

Ozsváth Xénia Erika; Keszler Ibolya; Rigó Karolina; Pál Károly: Introduction of a real-time PCR instrument in the debrecen laboratory of the national food chain safety office for Salmonella detection. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (65) 3. pp. 2598-2605. (2019)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2019_03_2598-2605.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2019_03_2598-2605.pdf

Letöltés (334kB)

Absztrakt (kivonat)

Salmonellosis is one of the most widespread zoonoses, being the animal disease spreading to humans encountered most often all over Europe [1]. Consequently, the detection of Salmonella spp. in foods can be classified as a microbiological analysis of primary importance in the Debrecen Regional Food Chain Laboratory of the National Food Chain Safety Office, using the horizontal method. However, the Salmonella detection method according to standard MSZ EN ISO 6579-1:2017 requires a long time, at least 3 working days. Therefore, it was decided in the Debrecen Regional Food Chain Laboratory of the National Food Chain Safety Office to introduce a rapid method based on the use of a real-time PCR instrument. The applicability of the method was tested on the basis of the results of Salmonella detection in meat samples. There was little difference when comparing the results obtained using horizontal and molecular biological methods. The results of the two methods were 99% identical. Considering the efficiency of real-time PCR (99.3%), encouraging conclusions can be drawn regarding the introduction of the new method.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Real-time PCR-készülék bevezetése a nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági hivatal debreceni laboratóriumában Salmonellakimutatás céljából
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2019
Kötet: 65
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 2598-2605
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79010/
Kulcsszavak: Élelmiszerbiztonság - módszer, Szalmonella-kutatás
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 2603-2605. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 11. 15:06
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:11
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79297
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet