Preparation of selenium enriched smearcase cheese and whey cheese

Juhászné Tóth Réka; Csapó János: Preparation of selenium enriched smearcase cheese and whey cheese. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (65) 3. pp. 2612-2616. (2019)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2019_03_2612-2616.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2019_03_2612-2616.pdf

Letöltés (157kB)

Absztrakt (kivonat)

Selenium is a trace element essential for the body. Since Hungary is considered to be deficient in selenium and the utilization of selenium in the body is low, it is absolutely necessary to supplement it. One of the easiest ways for consumers to do so is to ingest it with basic foods. In the course of our research it was investigated whether it is possible to produce high selenium content smearcase (lump) cheese and whey cheese through the feeding of cattle. During this, when supplementing the feed of cattle with 1-2 mg Se/day of yeast daily, the selenium content of milk increased from 18 µg/kg to 31 µg/kg as a result of a supplementation of 1 mg, and to 53 µg/kg as a result of supplementation of 2 mg. The selenium content of smearcase cheese produced from the latter was measured to be 138.1 (66.0) µg/kg, while that of whey cheese was 167.2 (80.8) µg/kg. Control values are shown in parentheses. It was found that the smearcase cheese cheese and whey cheese produced from the milk obtained as a result of a selenium supplementation of 2 mg nearly two and a half, three times more selenium than those produced from milk without selenium supplementation.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Szelénnel dúsított gomolya és orda előállítása
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2019
Kötet: 65
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 2612-2616
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79010/
Kulcsszavak: Élelmiszeripari technológia, Élelmiszerkémia, Szelén, Tej, Sajt, Élelmiszertudomány
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 2615-2616. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 11. 15:12
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:11
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79299
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet