Polereczki Zsolt; Barna Fédra; Prokisch Lilla; Kovács Sándor; Kontor Enikő; Szakály Zoltán: A gyógynövény-fogyasztás jellemzői Magyarországon. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (65) 3. pp. 2618-2635. (2019)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2019_03_2618-2635.pdf Letöltés (937kB) |
Absztrakt (kivonat)
Kutatásunkban egy olyan, eddig még kevéssé felderített témakör vizsgálatát tűztük ki célul, amely talán hiánypótló lehet a gyógynövények fogyasztásának alaposabb megismerésében. Tanulmányunkban a gyógynövényekkel kapcsolatos magyar fogyasztói szokásokat elemeztük egy 1050 fős, reprezentatív mintán. Az elemzés során sokváltozós statisztikai módszereket alkalmaztunk: főkomponens-elemzést (PCA) és klaszteranalízist. Elemzésünk során megállapítottuk, hogy a megkérdezettek mindössze egyharmada minősül valamilyen típusú gyógynövény rendszeres fogyasztójának, ők jellemzően megfázás, influenza, esetleg gyomorbántalmak esetén használnak gyógynövényeket. A legnépszerűbbek ezek közül a kamilla, a csipkebogyó, a hársvirág, amelyeket jellemzően szárítmány vagy illóolaj formájában szereznek be a fogyasztók. Kutatásunkban a gyógynövények fogyasztásának vizsgálatakor új elemként az egészséghez való attitűdöket is figyelembe vettük. Az egészségre vonatkozó attitűdállítások alapján összesen öt befolyásoló faktort különítettünk el, ezek a következők: egészségtudat, sport, egészséges táplálkozás, orvosi kontroll és valamilyen betegség jelenléte. Ezen faktorok a következő öt klasztert határozták meg: komplex regenerálódok, objektív kontrollra vágyók, komplex egészségtudatosak, étkezéssel regenerálódok, nem-használók. Következtetéseink legfontosabb eleme, hogy a gyógynövényfogyasztás növekedésének egyik kulcstényezője a preventív egészségmagatartás erősödése lehet. Az egészségi állapotról történő orvosi visszajelzés szintén növeli a gyógynövények vásárlási hajlandóságát. Az egyik legfontosabb kommunikációs csatornaként hangsúlyos szerepet kap a szakértői ajánlás is.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Egyéb cím: | The characteristics of the consumption of medicinal herbs in Hungary |
| Rovatcím: | Tudomány = Science |
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 2019 |
| Kötet: | 65 |
| Szám: | 3 |
| ISSN: | 0422-9576 |
| Oldalak: | pp. 2618-2635 |
| Nyelv: | magyar |
| Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79010/ |
| Kulcsszavak: | Fogyasztói magatartás - Magyarország, Gyógynövények - Magyarország |
| Megjegyzések: | Ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 11. 15:19 |
| Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:11 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79300 |
![]() |
Tétel nézet |

