Funkcionális kenyér, avagy a fokhagyma és készítményei hatása a kenyér egyes paramétereire

Kántor Andrea; Fischinger László Ádám; Alexa Loránd; Papp-Topa Emőke; Kovács Béla; Czipa Nikolett: Funkcionális kenyér, avagy a fokhagyma és készítményei hatása a kenyér egyes paramétereire. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (65) 4. pp. 2704-2709. (2019)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2019_04_2704-2709.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2019_04_2704-2709.pdf

Letöltés (573kB)

Absztrakt (kivonat)

Napjainkban a kenyér fogyasztása szinte mindennapos. Mivel a fokhagyma jótékony hatása közismert, ezért is gondoltunk arra, hogy a kenyérbe sütve azt, egy kellemes ízű és élettanilag is kedvező hatású terméket hozhatunk létre. A kísérlethez fokhagymát, fokhagymakrémet és fokhagyma granulátumot használtunk különböző koncentrációkban, melyeket előzetes vizsgálatok alapján választottunk ki. Az elkészült termékeknél vizsgáltuk, hogy a kontroll kenyerünkhöz képest a dúsítások milyen mértékben változtatták meg a termékben az antioxidáns hatású vegyületek, valamint makroelemek mennyiségét. Az eredményeket statisztikai programmal is elemeztük, amelynek alapján megállapítottuk, hogy a vizsgált paraméterekben igazolható különbségeket sikerült kimutatni az egyes kísérleti cipók között. Az összes polifenol-tartalomban egyértelmű növekedést értünk el, az elemtartalom esetében azonban változatos eredményeket kaptunk.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Functional bread, or the effects of garlic and its products on certain parameters of bread
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2019
Kötet: 65
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 2704-2709
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79011/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia, Kenyér
Megjegyzések: Ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 12. 07:43
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:11
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79312
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet