Kántor Andrea; Fischinger László Ádám; Alexa Loránd; Papp-Topa Emőke; Kovács Béla; Czipa Nikolett: Funkcionális kenyér, avagy a fokhagyma és készítményei hatása a kenyér egyes paramétereire. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (65) 4. pp. 2704-2709. (2019)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2019_04_2704-2709.pdf Letöltés (573kB) |
Absztrakt (kivonat)
Napjainkban a kenyér fogyasztása szinte mindennapos. Mivel a fokhagyma jótékony hatása közismert, ezért is gondoltunk arra, hogy a kenyérbe sütve azt, egy kellemes ízű és élettanilag is kedvező hatású terméket hozhatunk létre. A kísérlethez fokhagymát, fokhagymakrémet és fokhagyma granulátumot használtunk különböző koncentrációkban, melyeket előzetes vizsgálatok alapján választottunk ki. Az elkészült termékeknél vizsgáltuk, hogy a kontroll kenyerünkhöz képest a dúsítások milyen mértékben változtatták meg a termékben az antioxidáns hatású vegyületek, valamint makroelemek mennyiségét. Az eredményeket statisztikai programmal is elemeztük, amelynek alapján megállapítottuk, hogy a vizsgált paraméterekben igazolható különbségeket sikerült kimutatni az egyes kísérleti cipók között. Az összes polifenol-tartalomban egyértelmű növekedést értünk el, az elemtartalom esetében azonban változatos eredményeket kaptunk.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Egyéb cím: | Functional bread, or the effects of garlic and its products on certain parameters of bread |
| Rovatcím: | Tudomány = Science |
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 2019 |
| Kötet: | 65 |
| Szám: | 4 |
| ISSN: | 0422-9576 |
| Oldalak: | pp. 2704-2709 |
| Nyelv: | magyar |
| Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79011/ |
| Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia, Kenyér |
| Megjegyzések: | Ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 12. 07:43 |
| Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:11 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79312 |
![]() |
Tétel nézet |

