Tej és tejtermékek hamisítása, és a hamisítás kimutatására alkalmas analitikai módszerek

Csapó János; Albert Csilla; Szigeti Tamás János: Tej és tejtermékek hamisítása, és a hamisítás kimutatására alkalmas analitikai módszerek. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (66) 1. pp. 2802-2813. (2020)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_01_2802-2813.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_01_2802-2813.pdf

Letöltés (425kB)

Absztrakt (kivonat)

Az áttekintő cikk első felében a szerzők általánosságban írnak az élelmiszerhamisításról, majd az alábbi kérdésekre keresnek választ: hamisítják-e napjainkban az élelmiszereket; mit jelent az élelmiszerhamisítás és hogyan lehet ellene küzdeni; milyen hatósági intézkedéseket célszerű tenni az élelmiszerhamisítás felderítésekor; milyen szankciókat lehet hozni élelmiszerhamisítás esetén. A cikk szerzői a tej- és tejtermékek hamisítása kapcsán írnak a különféle állatfajtáktól származó tejek, például a bivaly-, a kecske- és a juhtej, valamint az anyatej tehéntej által történő hamisításáról, valamint a szójatej tehéntejhez történő keveréséről. Ismertetik továbbá a savó és az író tejből történő kimutatását, a savófehérje tejtermékekből történő meghatározását, a tejporból előállított tej elemzését és a tej- és tejtermék-hamisítás egyéb lehetőségeit. Végül a tejben, a vajban és a ghee-ben (hagyományos, bivalytejből készült indiai vajkészítmény - a szerk.) lévő egyéb zsiradékok kimutatásáról, a tej vizezéséről, a tej és a tejtermékek hőkezeltségének meghatározásáról, valamint a fogyasztásra alkalmatlan, romlott tej mennyiségének kimutatásáról írnak. A kéziratban a hamisítások kiszűrésére alkalmas analitikai módszerek elveit is ismertetik.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Counterfeiting of milk and dairy products, and analytical methods suitable for the detection of counterfeiting
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2020
Kötet: 66
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 2802-2813
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79012/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat, Élelmiszerbiztonság, Tej, Tejtermékek, Élelmiszer-hamisítás, Élelmiszerkémia - módszer, Analitikai kémia - élelmiszeripar
Megjegyzések: Ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 12. 09:04
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:08
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79341
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet