Bánáti Diána: Vírusok az élelmiszerekben az új koronavírus-járvány fényében. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (66) 2. pp. 2892-2905. (2020)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_02_2892-2905.pdf Letöltés (751kB) |
Absztrakt (kivonat)
A szerző a SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2) új típusú koronavírus) által okozott, 2019-2020 években kitört COVID-19 (Coronavirus Disease 2019) viágjárvány (pandémia) kapcsán összefoglalót készített az élelmiszerekkel, illetve az élelmiszerlánc-biztonsággal összefüggő patogén vírusok jellemzőiről, terjedési módjáról, gazdasági jelentőségéről. A világjárvány kezdeti időszakában nem volt bizonyos, hogy a SARS-CoV-2 terjedése élelmiszerek közvetítésével várható-e. Az összes meghatározó élelmiszer-biztonsági és járványügyi európai és világszervezet (EFSA, WHO, CDC, FDA stb.) azt állítja, hogy a SARS-CoV-2 nem terjed élelmiszerek útján. Azt azonban tudjuk, hogy a vírus néhány órától napokig (akár 3 napig) terjedő időn keresztül stabil aeroszolokban és bizonyos felületeken. Ugyanakkor igen sokrétűek a COVID-19 világjárványnak az élelmiszerekre, a táplálkozásra, az egészségre, a környezetre és az egész élelmiszer hálózatra gyakorolt következményei, amelyekt a szerző röviden áttekint.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Egyéb cím: | Viruses in food - in the light of the new coronavirus pandemic |
| Rovatcím: | Fókuszban = In Focus |
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 2020 |
| Kötet: | 66 |
| Szám: | 2 |
| ISSN: | 0422-9576 |
| Oldalak: | pp. 2892-2905 |
| Nyelv: | magyar |
| Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79013/ |
| Kulcsszavak: | Élelmiszerbiztonság, Élelmiszervizsgálat, Világjárvány, Koronavírus járvány, Madárinfluenza, Sertésinfluenza, Élelmiszergazdaság |
| Megjegyzések: | Ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 12. 10:00 |
| Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:08 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79353 |
![]() |
Tétel nézet |

