Viruses in food - in the light of the new coronavirus pandemic

Bánáti Diána: Viruses in food - in the light of the new coronavirus pandemic. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (66) 2. pp. 2906-2921. (2020)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_02_2906-2921.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_02_2906-2921.pdf

Letöltés (505kB)

Absztrakt (kivonat)

In the relation to the 2019-2020 years pandemic caused by SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2), this manuscript compiles a summary of the characteristics, mode of transmission and economic significance of human pathogen viruses related to food and food chain safety. In the initial period of the pandemic, it was uncertain whether SARS-CoV-2 could be spread through food. All major European and world food safety and epidemiological organizations (EFSA, WHO, CDC, FDA, etc.) claim that SARS-CoV-2 does not spread through food. However, we know that the virus is stable in aerosols and on certain surfaces for a few hours to days (up to 3 days). At the same time, the consequences of the COVID-19 pandemic on food, nutrition, health, the environment, and the entire food network are very diverse, which the author briefly reviews.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Vírusok az élelmiszerekben az új koronavírus-járvány fényében
Rovatcím: Fókuszban = In Focus
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2020
Kötet: 66
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 2906-2921
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79013/
Kulcsszavak: Élelmiszerbiztonság, Élelmiszervizsgálat, Világjárvány, Koronavírus járvány, Madárinfluenza, Sertésinfluenza, Élelmiszergazdaság
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 2918-2921. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 12. 10:02
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:08
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79354
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet