Ambrus Árpád; Szenczi-Cseh Júlia; Griff Tamás; Kerekes Kata; Miklós Gabriella; Vásárhelyi Adrien; Szigeti Tamás János: Élelmiszereink mikotoxin-és növényvédőszer-maradék szennyezettségének élelmiszer-biztonsági megítélése, 2. rész. : mikotoxinok. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (66) 2. pp. 2922-2936. (2020)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_02_2922-2936.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Közleményünkben bemutatjuk az élelmiszerekben és takarmányokban előforduló mikotoxin-szennyezést, szabályozásukat, az élelmiszerek, takarmányok mintavételével és analitikai vizsgálatával kapcsolatos követelményeket, elemezzük a jelenlegi hazai gyakorlat tapasztalatait. A NÉBIH mellett, felkérésünkre részletes adatokat bocsátott a fogyasztói kockázatbecslés céljára a WESSLING Hungary Kft. és a Kaposvári Egyetem. A BIOMIN Kft., és SGS Hungária Kft. összesített adatokkal, a Gabona Control Kft. pedig rész-adatokkal járult hozzá tanulmányunk elkészítéséhez. A rendelkezésünkre álló vizsgálati eredmények alapján becsüljük a magyar fogyasztók expozícióját annak érdekében, hogy előzetes helyzetértékeléssel segítsük elő az élelmiszereink szennyezettségének csökkentéséhez szükséges célirányos intézkedéseket, amelyekre javaslatokat is teszünk. Széleskörű vizsgálatok és nemzetközi információ alapján megállapítottuk, hogy: • előzetes becsléseink szerint a fogyasztók egy részénél az alfatoxin M1 és DON expozíciója időszakonként meghaladhatja a toxikológiai referencia értékeket, ami humánegészségügyi kockázatot jelent; • az emberi fogyasztásra és takarmányozási célra termelt gabonák gombafertőzöttségének és az abból származó toxin expozíciónak csökkentésére, az összes érintett fél közreműködésével, átfogó intézkedések szükségesek.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Food safety assessment of the mycotoxin and pesticide residue contamination of our foods, part 2. : Mycotoxins |
Rovatcím: | Tudomány = Science |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 2020 |
Kötet: | 66 |
Szám: | 2 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 2922-2936 |
Nyelv: | magyar |
Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79013/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Növényvédőszerek - kémiai analízis - mérés, Élelmiszerbiztonság |
Megjegyzések: | Ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 12. 10:20 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:08 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79355 |
Tétel nézet |