Prebiotikumok előállítása a laktóz-almasav és a laktóz-citromsav reakciójával

Zurbó Zsófia; Csapó János: Prebiotikumok előállítása a laktóz-almasav és a laktóz-citromsav reakciójával. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (66) 2. pp. 2962-2969. (2020)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_02_2962-2969.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_02_2962-2969.pdf

Letöltés (561kB)

Absztrakt (kivonat)

A prebiotikumok olyan emészthetetlen élelmiszer komponensek, amelyek a vastagbélbe jutva a bifidobaktériumok és a laktobacillusok számára tápanyagul szolgálnak. A diétás rostok és az oligoszacharidok tipikus prebiotikumok, ezért kísérleteink során prebiotikumokat állítottunk elő a laktóz, az almasav, valamint a citromsav megfelelő koncentrációban és megfelelő ideig, optimális hőmérsékleten végzett reakciójával. Meghatároztuk a reakció ideális paramétereit, mértük a kiindulási anyagok fogyását és a végtermék koncentrációjának növekedését, sósavas hidrolízist követően elemeztük a hidrolizált prebiotikum összescukor-tartalmát. In vitro kísérletekkel bebizonyítottuk, hogy az általunk előállított végtermék ellenáll a szénhidrátbontó enzimeknek(ez egy prebiotikum esetében alapkövetelmény), hogy végül a vastagbélbe jutva tápanyagul szolgáljon az ott élő probiotikus baktériumok számára.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Preparation of prebiotics by lactose-malic acid and lactose-citric acid reaction
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2020
Kötet: 66
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 2962-2969
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79013/
Kulcsszavak: Probiotikumok, Prebiotikumok, Élelmiszeripari technológia
Megjegyzések: Ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 12. 11:08
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:08
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79359
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet