Preparation of prebiotics by lactose-malic acid and lactose-citric acid reaction

Zurbó Zsófia; Csapó János: Preparation of prebiotics by lactose-malic acid and lactose-citric acid reaction. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (66) 2. pp. 2970-2975. (2020)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_02_2970-2975.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_02_2970-2975.pdf

Letöltés (192kB)

Absztrakt (kivonat)

Prebiotics are indigestible food components that serve as nutrients for bifidobacteria and lactobacilli in the colon. Dietary fiber and oligosaccharides are typical prebiotics, therefore, prebiotics were prepared in our experiments by reacting lactose with malic acid and citric acid at the right concentration and for the right length of time at the optimal temperature. The ideal parameters of the reaction were determined, as well as the consumption of the starting materials and the increase in the concentration of the final product, and the total sugar content of the hydrolyzed prebiotic after hydrochloric acid hydrolysis. In vitro experiments have shown that the final product prepared by us is resistant to carbohydrate degrading enzymes (which is a basic requirement for a prebiotic) and thus can serve as a nutrient for the probiotic bacteria living in the colon.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Prebiotikumok előállítása a laktóz-almasav és a laktóz-citromsav reakciójával
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2020
Kötet: 66
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 2970-2975
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79013/
Kulcsszavak: Probiotikumok, Prebiotikumok, Élelmiszeripari technológia
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 2974-2975. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 12. 11:16
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:08
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79360
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet