Bekő Dóra; Póti Péter; Bárdos László; Sramek Ágnes; Pajor Ferenc: Tőgyegészségügyi vizsgálatok egy hazai magyartarka kisgazdaságban; élelmiszerbiztonsági összefüggések. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (66) 2. pp. 2976-2981. (2020)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_02_2976-2981.pdf Letöltés (475kB) |
Absztrakt (kivonat)
A vizsgálat egy Pest megyei kisgazdaságban történt, ahol magyartarka teheneket (n=20) tartanak. A teheneket naponta kétszer fejték egy három állásos fejőházban. Az állományból hasonló laktáció szakaszú és életkorú teheneket választottak ki (n=14), amelyektől a laktáció elején, közepén és végén a fejés elején a tőgynegyedekből (öszszesen 168 minta), majd a kifejt tőgyből (42 minta) gyűjtöttek tejmintákat. A tejmintákból (n=42) beltartalmi értékeket, szomatikus sejtszámot, valamint a tőgynegyedekből származó mintákból tőgypatogén baktériumokat határoztak meg. A patogén baktériumfajok típusa (kis- vagy nagyhatású fajok) és tőgynegyedenkénti előfordulásuk szerint a 42 tejmintát négy csoportba osztották: 1 - mind a négy tőgynegyed negatív; 2 - egy tőgynegyedben mutattak ki kishatású (minor) patogén baktériumfajokat; 3 - kettő-négy tőgynegyedben mutattak ki minor patogén baktériumfajokat; 4 - az esetszámtól függetlenül nagyhatású baktériumfajokat mutattak ki. Megállapították, hogy a vizsgált időszakban az átlagos szomatikus sejtszám 123 ezer sejt/ml volt, valamint a tejminták 31%-ából (52 db) lehetett kimutatni tőgypatogén fajokat. Vizsgálatuk során a leggyakoribb kishatású kórokozó a koaguláznegatív Staphylococcus (CNS) volt, ami a pozitív minták kétharmadában (33 db) volt jelen. A nagyhatású tőgypatogének közül a Streptococcus uberis (13 db), valamint a Staphylococcus aureus (2 db) tőgypatogéneket tudták kimutatni a 168 mintából. A nagyhatású patogén baktériumfajok akár egy tőgynegyedből történő kimutatása is nagy hatással volt az átlagos szomatikus sejtszámra, jelentősen megnövelte azt a magyartarka tehenek tejében. A patogén és romlást okozó baktériumok elpusztítása nemcsak élelmiszerbiztonsági szempontok miatt fontos, hanem a minőségi termékek előállítása végett is kiemelkedő jelentőségű. Eredményeik szerint megfelelő higiénia mellett kisgazdaságokban is lehet kis szomatikus sejtszámú és kedvező minőségű tejet termelni.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Udder health investigations in a Hungarian fleckvieh small-scale herd, related to food safety |
Rovatcím: | Tudomány = Science |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 2020 |
Kötet: | 66 |
Szám: | 2 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 2976-2981 |
Nyelv: | magyar |
Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79013/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszerbiztonság, Tejhigiénia |
Megjegyzések: | Ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 12. 11:43 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:08 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79361 |
![]() |
Tétel nézet |