Bognár Lajos; Dorkó Annamária; László Veronika; Fekete László; Szakos Dávid; Kasza Gyula: Az élelmiszerek kettős minőségének fogyasztói megítélése kérdőíves felmérés alapján. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (66) 3. pp. 3040-3047. (2020)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_03_3040-3047.pdf Letöltés (476kB) |
Absztrakt (kivonat)
Az élelmiszerek kettős minősége, tehát az a jelenség, hogy különböző országokban azonos márkanév és/vagy nagyon hasonló csomagolás mellett eltérő minőségű/öszszetételű élelmiszerrel találkoznak a vásárlók, az elmúlt évek egyik legtöbbeket foglalkoztató kérdése volt az élelmiszerlánc területén. Az Európai Bizottság termék-öszszehasonlító és fogyasztói vizsgálatait megelőzve a NÉBIH már 2014 óta vizsgálja a kérdéskört többféle módszertan alkalmazásával. Cikkünkben az EU által is támogatott RCR-EFSQ CHAFEA projekt keretében végzett fogyasztói kutatás eredményeit mutatjuk be. A kettős minőség témaköre hangsúlyosan van jelen a köztudatban. A magyar fogyasztók közel fele észlelt már konkrét különbséget az azonos márkájú, Nyugat-Európában és Magyarországon egyaránt kapható élelmiszerek között. Ötből három megkérdezett személy szerint a kettős minőség elfogadhatatlan, és tízből kilenc ember szerint fontos, hogy a kettős minőség fennállása esetén a gyártó a termékjelölésen tájékoztassa a fogyasztót. Egyértelműen szükséges tehát a kérdéskör hatósági szintű kezelése, nemcsak az irányelvmódosítás következtében jogszabályi szinten, hanem a fogyasztók tájékoztatása tekintetében is. A válaszadók véleménye alapján az esetleges különbségeket egyértelműen meg kell jelölni a termék csomagolásán. A kutatásunk során feltárt fogyasztói vélemények iránymutatást adhatnak a jövőbeli termék-összehasonlító vizsgálatok tervezéséhez, valamint a gyártóknak a helyzet fogyasztóbarát kezeléséhez.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Egyéb cím: | Consumer perception of dual food quality based on a questionnaire survey |
| Rovatcím: | Tudomány = Science |
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 2020 |
| Kötet: | 66 |
| Szám: | 3 |
| ISSN: | 0422-9576 |
| Oldalak: | pp. 3040-3047 |
| Nyelv: | magyar |
| Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79014/ |
| Kulcsszavak: | Élelmiszerminőség, Fogyasztói magatartás, Kérdőíves felmérés |
| Megjegyzések: | Ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 12. 13:31 |
| Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:08 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79373 |
![]() |
Tétel nézet |

