Növényi adalékanyagok hatásának tanulmányozása liszt sütési tulajdonságaira és pékáruk minőségi mutatóira

Alkhamova Guzel; Lukin Aleksandr; Akulova Elena: Növényi adalékanyagok hatásának tanulmányozása liszt sütési tulajdonságaira és pékáruk minőségi mutatóira. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (66) 3. pp. 3052-3061. (2020)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_03_3052-3061.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_03_3052-3061.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

We studied functional properties of whole fenugreek seeds Trigonella foenum graecum L., black cumin seeds Nigella sativa, stevioside (steviosides) and their effect on organoleptic, physical, and chemical properties of bakery products made from wheat flour. Due to the wide range of useful components, fenugreek, black cumin, and stevioside possess hypoglycemic, antimicrobial, anti-inflammatory, anabolic, anticoagulant, and antioxidant properties. The aim of the work was to develop functional bakery products and to study quality indicators of white bread made from wheat flour with partial replacement of wheat flour with fenugreek seeds, black cumin seed flour, and replacement of sugar with stevioside. The following samples were under study: the control sample, samples with 2 and 2.5% fenugreek seeds, 1 and 1.5% black cumin seed flour in relation to the weight of wheat flour, as well as with the complete replacement of granulated sugar with stevioside. © 2020, Wessling International Research and Educational Centre Nonprofit Beneficial Ltd.. All rights reserved.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Study of effect of plant additives on baking properties of flour and quality indicators of bakery products
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2020
Kötet: 66
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 3052-3061
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79014/
Kulcsszavak: Kenyér, Sütőipari termékek, Élelmiszeripari technológia, Élelmiszerkémia
Megjegyzések: Ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 12. 14:02
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:08
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79375
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet