Az élelmiszer-ellátó rendszer, 2. rész - hazai kihívások, megoldási javaslatok

Szűcs Viktória; Dudás Gyula: Az élelmiszer-ellátó rendszer, 2. rész - hazai kihívások, megoldási javaslatok. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (66) 3. pp. 3084-3095. (2020)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_03_3084-3095.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_03_3084-3095.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A társadalmi, gazdasági és a környezeti változások komoly kihívás elé állítják az öszszetett, sok szereplőből álló magyarországi élelmiszer-ellátó rendszert, amelynek elemei egymásra is jelentős hatást gyakorolnak. Annak érdekében, hogy a rendszer rugalmasan reagáljon és alkalmazkodjon a változásokhoz, illetve, hogy biztosítsuk jövőállóságát szükséges alaposan megismerni a jelenlegi helyzetet, és előre jelezni a jövőben várható kihívásokat. Jelen munkánk során a magyarországi élelmiszer-ellátó rendszer előtt álló kihívásokat, az ezekre adható válaszokat és megoldási javaslatokat három alkalomból felépülő workshopsorozat során vizsgáltuk a FIT4FOOD2030 projekt Policy Láb munkája keretében. A munka eredményei alapján elmondható, hogy a hazai élelmiszer-ellátó rendszer erős alapokon nyugszik, azonban az elkövetkező évek kihívásaihoz történő sikeres alkalmazkodás érdekében jelentős változásokat kell véghez vinni. Kiemelt jelentőséggel bír a természeti adottságokat tiszteletben tartó innovatív megoldásokra épülő termelés, amely szem előtt tartja a fogyasztók elvárásait és biztonságát, valamint az ellátó rendszer szereplőinek igényeit. Ezen folyamathoz elengedhetetlen a szereplők együttműködése, nyitottságuk fokozása, reagáló képességük javítása, valamint az adott ágazat problémáira történő koncentrálás mellett, a rendszerben történő gondolkodás megvalósítása is. Továbbá olyan szakmapolitikai intézkedésekre lenne szükség, amelyek támogatják az élelmiszer-ellátó rendszerekkel kapcsolatos kutatás fejlesztés és innováció komplex használatát, valamint a szereplők széles körét vonja be az innovatív és integrált értékláncok felépítéséhez a fenntartható gazdálkodási rendszerek, a környezeti kihívások és az emberi egészség vonatkozásában.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: The food supply system part 2 - domestic challenges, possible solutions
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2020
Kötet: 66
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 3084-3095
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79014/
Kulcsszavak: Élelmiszer-ellátó rendszer, Élelmiszertudomány - kutatás
Megjegyzések: Ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 12. 14:53
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:08
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79379
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet