Bánáti Diána: Vega hamburgerek, vegán húsok? : az Európai Parlament döntése a növényi alapú húspótló élelmiszerek elnevezéséről. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (66) 4. pp. 3158-3165. (2020)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_04_3158-3165.pdf Letöltés (257kB) |
Absztrakt (kivonat)
A jelenlegi élelmiszer-ellátó rendszer nem felel meg a XXI. század követelményeinek. Az egészségünket veszélyeztetheti az a mód, ahogyan termeljük és feldolgozzuk az élelmiszereket, sőt a világ növekvő népességét sem tudjuk így ellátni. A laboratóriumban előállított hús és a növényi alapú húshelyettesítők egyre népszerűbbek. A Petri-csészében növekvő hússzövet egyre több befektető érdeklődését felkeltette. A növényi alapú étrend egyre fontosabbá válik mind az egészségtudatos, mind pedig a környezettudatos fogyasztók számára, sőt hozzájárul a fenntarthatósághoz. Számos országban gyorsan növekszik a növényi alapú fehérjék iránti igény, nemcsak hamburger alternatívák, hanem egyéb új, innovatív termékek formájában is. Sorra jelennek meg alternatív hús termékek, például a ’vegán burgerek’, a ’szója steak’, a ’tofu kolbász’ és hasonlók. Az Európai Unióban heves vita bontakozott ki a hús helyettesítő termékek elnevezését illetően. Kérdésessé vált, hogy az olyan elnevezések, mint ’vegetariánus hamburger’ vagy ’szója kolbász’ nem tévesztik-e meg a fogyasztót. Az Európai Parlament a közelmúltban úgy döntött, hogy a ’hús’ lehet növényi alapú, ugyanakkor csak az állati eredetű tejet szabad tejnek nevezni. A növényi alapú termékeket nem szabad tejnek, tejszínnek, vajnak, sajtnak vagy joghurtnak nevezni, mert a jogszabályok szerint azok csak állati eredetű élelmiszerek elnevezései lehetnek. A magyar, német, spanyol és más nemzetek hagyományosan sok(féle) húst fogyasztanak. A húsok, húskészítmények fogyasztása része ezen népek kultúrájának; hagyományosan nagyra értékelik a húsok szerepét. Kérdéses, hogy az EP mostani döntése vajon nem vált-e ki értetlenséget és ellenállást, amint egy ’lehetetlen növényi hamburger’ kerül az asztalukra.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Egyéb cím: | Veggie burgers, vegan meats? : the ruling of the European Parliament paved the way for meat substitutes with meat denominations |
| Rovatcím: | Tudomány = Science |
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 2020 |
| Kötet: | 66 |
| Szám: | 4 |
| ISSN: | 0422-9576 |
| Oldalak: | pp. 3158-3165 |
| Nyelv: | magyar |
| Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79015/ |
| Kulcsszavak: | Élelmiszeripari technológia, Élelmiszertudomány |
| Megjegyzések: | Ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 13. 07:47 |
| Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:08 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79391 |
![]() |
Tétel nézet |

