SPME technika alkalmazása a tejipari termékek minőségi mutatóinak meghatározásához

Székelyhidi Rita; Hanczné Lakatos Erika; Ajtony Zsolt: SPME technika alkalmazása a tejipari termékek minőségi mutatóinak meghatározásához. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (66) 4. pp. 3188-3192. (2020)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_04_3188-3192.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_04_3188-3192.pdf

Letöltés (175kB)

Absztrakt (kivonat)

A szilárdfázisú mikroextrakció (Solid Phase Micro Extraction – SPME) egy viszonylag újkeletű extrakciós technika, amely egyesíti a keverékből vett minta kinyerését, valamint a dúsítás nélküli, eredeti állapotban lévő minta vizsgálandó komponenseinek egyszerűbb deszorpcióját az analitikai berendezésben. A szerzők a szakirodalomban jelen lévő nagyszámú közlemény alapján ismertetik a (SPME) technika felhasználhatóságának lehetőségeit tejipari termékek esetében. Bemutatja a SPME mintavételi eljárás segítségével detektálható főbb vegyületcsoportokat, szakirodalmi példákon keresztül, úgy, mint zsírsavak, aldehidek és ketonok, észterek, alkoholok, kéntartalmú szerves vegyületek, furánok, fenolok és terpenoidok. A szerzők a kézirat korlátozott terjedelme miatt csak az SPME technikával végzett mintaelőkészítés lehetőségeiről számolnak be. A szilárdfázisú mikroextrakciót követő – elsősorban gáz- és folyadékkromatográfiás – műszeres analitikai vizsgálati módszereket nem ismertetik. A műszeres elemzések részletei a hivatkozott irodalmi forrásokban rendelkezésre állnak.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Application of the SPME technique for determinate the quality indicators of dairy products
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2020
Kötet: 66
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 3188-3192
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79015/
Kulcsszavak: Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Tej, Tejtermékek
Megjegyzések: Ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 13. 08:18
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:08
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79395
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet