Application of the SPME technique for determinate the quality indicators of dairy products

Székelyhidi Rita; Hanczné Lakatos Erika; Ajtony Zsolt: Application of the SPME technique for determinate the quality indicators of dairy products. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (66) 4. pp. 3194-3201. (2020)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_04_3194-3201.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_04_3194-3201.pdf

Letöltés (216kB)

Absztrakt (kivonat)

Solid Phase Microextraction (SPME) is a relatively new extraction technique that combines taking samples from a mixture with a simpler desorption of the components to be analyzed of the unenriched sample in its original state in the analytical instrument. Based on a large number of publications in the literature, the authors describe the possibilities of using the SPME technique in the case of dairy products. The main groups of components that can be detected by the SPME sampling procedure, such as fatty acids, aldehydes and ketones, esters, alcohols, sulfur-containing organic compounds, furans, phenols and terpenoids are presented, through examples in the literature. Due to the limited scope of the manuscript, the authors report only on the possibilities of sample preparation using the SPME technique. Instrumental analytical methods following solid state microextraction, mainly using gas or liquid chromatography, are not described. Details of instrumental analyses are available in the cited literature sources.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: SPME technika alkalmazása a tejipari termékek minőségi mutatóinak meghatározásához
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2020
Kötet: 66
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 3194-3201
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79015/
Kulcsszavak: Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Tej, Tejtermékek
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 3198-3201. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 13. 08:22
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:08
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79396
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet