Yakubu Haruna Gado; Kovács Zoltán; Vitális Flóra; Bázár György: Közeli-infravörös spektroszkópia: gyors és hatékony eszköz a fruktóztartalom mérésére. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 1. pp. 3249-3258. (2021)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_01_3249-3258.pdf Letöltés (350kB) |
Absztrakt (kivonat)
A legújabb kutatások alapján a magas fruktózbevitel fokozott egészségügyi kockázatokkal jár, ezért fontos felhívni a figyelmet az élelmiszerekben és italokban széles körben felhasznált cukor mennyiségére. A különböző cukrok gyors és pontos kimutatása és mennyiségi meghatározása a hagyományos laboratóriumi technológiák alkalmazásával nem egyszerű feladat. Számos korábbi kutatás eredménye utal arra, hogy a közeli-infravörös (NIR – Near Infra Red) spektroszkópia hatékonyan alkalmazható a cukrok minőségi és mennyiségi analízise során. Jelen vizsgálatunk rávilágít ennek a gyors korrelatív analitikai technikának az alkalmazhatóságára a fruktózkoncentráció cukoroldatokban történő mérése terén, amennyiben a bemutatott NIR kalibrációk megbízhatók a °Brix mint relatív paraméter mérésekor (R2 = 0,84), valamint az egyes cukrok közvetlen meghatározásakor (R2 > 0,90), még vegyes összetételű oldatokban is.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Near-infrared spectroscopy: rapid and effective tool for measuring fructose content |
Rovatcím: | Fókuszban = In Focus |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 2021 |
Kötet: | 67 |
Szám: | 1 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 3249-3258 |
Nyelv: | magyar |
Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79016/ |
DOI: | 10.52091/EVIK-2021/1-1-HUN |
Kulcsszavak: | Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszervizsgálat - mérés, Spektroszkópia |
Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 3257-3258. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 13. 10:09 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:05 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79407 |
Tétel nézet |