Közeli-infravörös spektroszkópia: gyors és hatékony eszköz a fruktóztartalom mérésére

Yakubu Haruna Gado; Kovács Zoltán; Vitális Flóra; Bázár György: Közeli-infravörös spektroszkópia: gyors és hatékony eszköz a fruktóztartalom mérésére. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 1. pp. 3249-3258. (2021)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_01_3249-3258.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_01_3249-3258.pdf

Letöltés (350kB)

Absztrakt (kivonat)

A legújabb kutatások alapján a magas fruktózbevitel fokozott egészségügyi kockázatokkal jár, ezért fontos felhívni a figyelmet az élelmiszerekben és italokban széles körben felhasznált cukor mennyiségére. A különböző cukrok gyors és pontos kimutatása és mennyiségi meghatározása a hagyományos laboratóriumi technológiák alkalmazásával nem egyszerű feladat. Számos korábbi kutatás eredménye utal arra, hogy a közeli-infravörös (NIR – Near Infra Red) spektroszkópia hatékonyan alkalmazható a cukrok minőségi és mennyiségi analízise során. Jelen vizsgálatunk rávilágít ennek a gyors korrelatív analitikai technikának az alkalmazhatóságára a fruktózkoncentráció cukoroldatokban történő mérése terén, amennyiben a bemutatott NIR kalibrációk megbízhatók a °Brix mint relatív paraméter mérésekor (R2 = 0,84), valamint az egyes cukrok közvetlen meghatározásakor (R2 > 0,90), még vegyes összetételű oldatokban is.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Near-infrared spectroscopy: rapid and effective tool for measuring fructose content
Rovatcím: Fókuszban = In Focus
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2021
Kötet: 67
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 3249-3258
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79016/
DOI: 10.52091/EVIK-2021/1-1-HUN
Kulcsszavak: Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszervizsgálat - mérés, Spektroszkópia
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 3257-3258. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 13. 10:09
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:05
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79407
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet