Élelmiszerek tápérték jelölésének szabályozása az Európai Unióban és Magyarországon; történeti áttekintés a kezdetektől napjainkig

Kuti Beatrix; Horacsek Márta; Szakos Dávid; Kasza Gyula: Élelmiszerek tápérték jelölésének szabályozása az Európai Unióban és Magyarországon; történeti áttekintés a kezdetektől napjainkig. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 1. pp. 3269-3280. (2021)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_01_3269-3280.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_01_3269-3280.pdf

Letöltés (438kB)

Absztrakt (kivonat)

Az élelmiszerjelölés az élelmiszerjog egyik legszerteágazóbb területe, s ezen belül is kiemelt figyelem övezi a tápértékjelölést. Mindez nem véletlen, hiszen a modern táplálkozástudomány évről-évre fejlődik, amellyel lépést kell tartania a jogszabályok változásának is. Különösen fontos szerepet kap a tápértékjelölés azok számára, akik elhízással vagy egyes anyagcsere betegségekkel küzdenek, vagy más okok miatt különleges táplálkozási igénnyel rendelkeznek. A tápérték-jelöléssel kapcsolatos szabályozás kissé rendhagyó módon elsősorban nem a nemzeti szintű szabályozásokban jelent meg, hanem kifejezetten nemzetközi keretek között indult fejlődésnek, amelyben az első áttörést a Codex Alimentarius és az azon belül folytatott szakértői munka jelentette. Hazánk e munkában a kezdetek óta részt vesz, így a hazai szabályozás a történelmi koroktól függetlenül is viszonylagos összhangot mutatott a világ aktuális legjobb jelölési gyakorlataival, amelynek teljes harmonizációja az európai uniós csatlakozás küszöbére megtörtént. E tanulmányban visszatekintünk a szabályozás fejlődésének legfontosabb nemzetközi, európai uniós és hazai lépéseire, nem csak a jogszabályok változásait mutatjuk be, hanem össze is hasonlítjuk azokat az egyes időszakok változó követelményeivel. A tápértékjelölés jelenlegi szabályozási környezete és az aktuális kihívások mellett a legfontosabb önkéntes jelölési rendszerek is szerepet kapnak e közleményben.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Regulation of nutrition labeling of foods in the European Union and Hungary; a historical review from the beginning to the present day
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2021
Kötet: 67
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 3269-3280
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79016/
DOI: 10.52091/EVIK/2021/1-2-HUN
Kulcsszavak: Élelmiszerjelölés, Élelmiszerjog, Tápértékjelölés - jogi szabályozás - Európai Unió, Tápértékjelölés - jogi szabályozás - Magyarország
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 3278-3280. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 13. 10:41
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:05
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79409
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet