Funkcionális célú majonéz szószok gyártási technológiájának kutatás-fejlesztése

Lukin Aleksandr: Funkcionális célú majonéz szószok gyártási technológiájának kutatás-fejlesztése. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 1. pp. 3315-3320. (2021)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_01_3315-3320.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_01_3315-3320.pdf

Letöltés (314kB)

Absztrakt (kivonat)

Kutatásaink témája a funkcionális élelmiszer-tulajdonságokkal rendelkező, antioxidánsként alkalmazott béta-karotin, valamint a fehérjekoncentrátumként használt fenyőmagolaj-pogácsa hatásának vizsgálata volt majonéz szószok érzékszervi, fizikai, kémiai és reológiai jellemzőire. Munkánk célja egy olyan funkcionális majonéz szósz kifejlesztése, valamint a késztermék minőségi mutatóinak tanulmányozása volt, aelyben a tojásport részben egy fehérjekoncentrátummal, nevezetesen fenyőmagolaj pogácsával helyettesítettük. A β-karotin alkalmazása a szósz receptjében nemcsak a természetes tojástermékek színének fokozását tette lehetővé, hanem növelte a szósz zsíros fázisának oxidációs stabilitását és meghosszabbította az eltarthatósági időt. Egy referencia mintát, valamint a tojáspor helyett 1%, 2% és 3% fenyőmagolaj pogácsát tartalmazó mintákat vizsgáltunk. A receptben tojáspor helyett 3% fenyőmagolaj pogácsát tartalmazó receptet találtuk a legelőnyösebbnek.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Research and development of production technology for mayonnaise sauce of functional purpose
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2021
Kötet: 67
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 3315-3320
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79016/
DOI: 10.52091/EVIK-2021/1-4-HUN
Kulcsszavak: Élelmiszeripari technológia, Termékfejlesztés, Élelmiszertudomány - kutatás, Majonéz
Megjegyzések: Bibliogr.: 3320. p. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 13. 11:02
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:05
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79413
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet