Research and development of production technology for mayonnaise sauce of functional purpose

Lukin Aleksandr: Research and development of production technology for mayonnaise sauce of functional purpose. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 1. pp. 3321-3326. (2021)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_01_3321-3326.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_01_3321-3326.pdf

Letöltés (312kB)

Absztrakt (kivonat)

We studied functional properties of pine nut oil cake, used as a protein concentrate, and those of β-carotene, used as a natural antioxidant, and their effect on organoleptic, physical, chemical, and rheological properties of mayonnaise sauces. The aim of the work was to develop a functional mayonnaise sauce and to study the quality indicators of the finished product where egg powder was partially replaced with a protein concentrate, namely, pine nut oil cake. The use of β-carotene in the sauce formula allowed not only to enhance the color of natural egg products, but also to increase the oxidation stability of the fatty phase of the sauce and to extend its shelf life. A reference sample and samples with 1%, 2%, and 3% pine nut oil cake instead of egg powder were subject to study. The dosage of 3% pine nut oil cake instead of egg powder was considered the most preferable to be introduced into the formula.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Funkcionális célú majonéz szószok gyártási technológiájának kutatás-fejlesztése
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2021
Kötet: 67
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 3321-3326
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79016/
DOI: 10.52091/JFI-2021/1-4-ENG
Kulcsszavak: Élelmiszeripari technológia, Termékfejlesztés, Élelmiszertudomány - kutatás, Majonéz
Megjegyzések: Bibliogr.: 3326. p. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 13. 11:02
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:05
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79414
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet