A sörtörköly, mint söripari melléktermék sütőiparban történő alkalmazása

Nagy Vivien and Diósi Gerda: A sörtörköly, mint söripari melléktermék sütőiparban történő alkalmazása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 1. pp. 3327-3338. (2021)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_01_3327-3338.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_01_3327-3338.pdf

Download (1MB)

Abstract

Az élelmiszeripari melléktermékek hasznosítása napjaink egyik fontos környezetvédelmi és gazdasági feladata. Az élelmiszeripari termelés során keletkező melléktermékeket jellemzően takarmányozási célokra hasznosítják, de ezek az anyagok számos esetben az emberi élelmiszerek gyártása során is hasznosíthatók lehetnek. A sörgyártás során visszamaradt törköly kedvező beltartalmi paraméterekkel rendelkező, alacsony cukor-, magas rost- és fehérjetartalmú melléktermék. Kísérleteink irányvonala a sörtörköly élelmiszeriparba történő visszavezetése, az innováció és fenntartható fejlődés szem előtt tartásával, a Magyar Élelmiszerkönyvben megfogalmazott és szabályozott, közforgalomban kapható sütőipari (sós tallér/ostya) termékekben való hasznosíthatósága volt. A sörtörköly növényi fehérjékből és rostokból áll (inaktív maláta), amely sütőipari termékek készítésénél az összetételi jellemzők javulását eredményezheti. Kutatásunk során sörtörköllyel dúsított tallérokat készítettünk, amelyek kedvező paraméterei közül kiemelendő a magas élelmirost-tartalom, amely hozzájárulhat a fogyasztók egészségtudatos táplálkozásának megvalósításához. Az élelmirostban gazdag táplálkozás, megfelelő mennyiségű testmozgással kombinálva csökkentheti egyes betegségek (pl. daganatos, szív- és érrendszeri megbetegedések) kialakulásának kockázatát.

Item Type: Article
Other title: Using brewer's spent grain as a byproduct of the brewing industry in the bakery industry
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2021
Volume: 67
Number: 1
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 3327-3338
Language: Hungarian
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79016/
DOI: 10.52091/EVIK-2021/1-5-HUN
Uncontrolled Keywords: Élelmiszeripari technológia, Sütőipar, Sörtörköly, Táplálkozástudomány
Additional Information: Bibliogr.: p. 3337-3338. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 13. 11:31
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:05
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79415

Actions (login required)

View Item View Item