Using brewer's spent grain as a byproduct of the brewing industry in the bakery industry

Nagy Vivien; Diósi Gerda: Using brewer's spent grain as a byproduct of the brewing industry in the bakery industry. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 1. pp. 3339-3350. (2021)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_01_3339-3350.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_01_3339-3350.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

The utilization of food industry byproducts is one of today’s important environmental and economic tasks. Byproducts that form during food production are typically used for feed purposes, but in many cases these materials can also be used in the production of human foods. The brewer’s spent grain left behind after brewing beer is a byproduct with favorable nutrition parameters, with low sugar and high fiber and protein contents. The main objective of our experiments was the reintroduction of brewer’s spent grain into the food industry, with a focus on innovation and sustainable development, by utilizing it in commercially available bakery products (salty medallions / wafers) formulated and regulated in the Hungarian Food Codex. Brewer’s spent grain consists of vegetable proteins and fibers (inactive malt), which may improve the compositional characteristics when preparing bakery products. In the course of our research, medallions enriched with brewer’s spent grain were prepared, of the beneficial parameters of which its high dietary fiber content should be highlighted, which can contribute to the realization of a health-conscious diet for consumers. A diet rich in dietary fiber, combined with an adequate amount of exercise, can reduce the risk of developing certain diseases (e.g., cancer and cardiovascular diseases).

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: A sörtörköly, mint söripari melléktermék sütőiparban történő alkalmazása
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2021
Kötet: 67
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 3339-3350
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79016/
DOI: 10.52091/EVIK-2021/1-5-ENG
Kulcsszavak: Élelmiszeripari technológia, Sütőipar, Sörtörköly, Táplálkozástudomány
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 3349-3350. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 13. 11:34
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:05
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79416
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet