Horváth Brigitta; Peles Ferenc; Gasparikné Reichardt Judit; Pocklán Edit; Sipos Rita; Erős Ágnes; Petróczki Flóra Mária; Szűcs Kata Dorina; Albert Ervin; Micsinai Adrienn: Élelmiszerekből izolált staphylococcus fajok antibiotikum rezisztencia vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 2. pp. 3361-3371. (2021)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_02_3361-3371.pdf Letöltés (451kB) |
Absztrakt (kivonat)
A methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) törzsek élelmiszerláncban előforduló jelenlétét számos tanulmány igazolta az Európai Unióban, azonban Magyarországon kevés adat áll rendelkezésünkre ezzel kapcsolatban. Jelen vizsgálat célja az élelmiszerekből izolált Staphylococcus törzsek antibiotikum rezisztenciájának vizsgálata klasszikus mikrobiológiai, molekuláris biológiai módszerekkel és MALDI-TOF-MS technikával, továbbá az antibiotikum rezisztens törzsek multilókusz szekvencia tipizálása (MLST). A vizsgálat során 47 koaguláz-pozitív (CPS) és 30 koaguláz-negatív Staphylococcus (CNS) izolátumot gyűjtöttünk. A MALDI-TOF-MS vizsgálat során minden CPS izolátum (n=47) S. aureus fajnak bizonyult, míg a CNS törzsek esetében 8 különböző fajt azonosítottunk. Két S. aureus törzs esetében állapítottunk meg methicillin-rezisztenciát, amelyek közül az egyik izolátum eddig még nem ismert szekvencia típusba, míg a másik MRSA törzs az ST398 típusba tartozott, amely a mezőgazdasági haszonállatokból izolált MRSA törzsek leggyakoribb típusa az EU/EGT területén.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Egyéb cím: | Investigation of the antibiotic resistance of staphylococcus species isolated from foods |
| Rovatcím: | Fókuszban = In Focus |
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 2021 |
| Kötet: | 67 |
| Szám: | 2 |
| ISSN: | 0422-9576 |
| Oldalak: | pp. 3361-3371 |
| Nyelv: | magyar |
| Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79017/ |
| DOI: | 10.52091/EVIK-2021/2-1-HUN |
| Kulcsszavak: | Élelmiszerbiztonság, Mikrobiológia - módszer - élelmiszeripar |
| Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 3369-3371. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 13. 11:49 |
| Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:05 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79417 |
![]() |
Tétel nézet |

