Investigation of the antibiotic resistance of staphylococcus species isolated from foods

Horváth Brigitta; Peles Ferenc; Gasparikné Reichardt Judit; Pocklán Edit; Sipos Rita; Erős Ágnes; Petróczki Flóra Mária; Szűcs Kata Dorina; Albert Ervin; Micsinai Adrienn: Investigation of the antibiotic resistance of staphylococcus species isolated from foods. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 2. pp. 3372-3382. (2021)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_02_3372-3382.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_02_3372-3382.pdf

Letöltés (446kB)

Absztrakt (kivonat)

The presence of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) strains in the food chain has been confirmed by several studies in the European Union, but there are only limited data available in Hungary. The objective of the present study was to investigate the antibiotic resistance of Staphylococcus strains isolated from foods, using classical microbiological, molecular biological methods and the MALDI-TOF-MS technique, as well as the multi-locus sequence typing (MLST) of antibiotic resistant strains. During the study, 47 coagulase-positive (CPS) and 30 coagulase-negative (CNS) Staphylococcus isolates were collected. In the course of the MALDI-TOF-MS investigations, all CPS isolates (n=47) were found to be S. aureus species, while 8 different species were identified in the case of the CNS strains. Methicillin resistance was confirmed in two S. aureus strains, one of which had a sequence type not yet known, while the other MRSA strain was type ST398, which is the most common type of MRSA strain isolated from farm animals in the EU/EEA.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Élelmiszerekből izolált staphylococcus fajok antibiotikum rezisztencia vizsgálata
Rovatcím: Fókuszban = In Focus
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2021
Kötet: 67
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 3372-3382
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79017/
DOI: 10.52091/EVIK-2021/2-1-ENG
Kulcsszavak: Élelmiszerbiztonság, Mikrobiológia - módszer - élelmiszeripar
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 3380-3382. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 13. 11:51
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:05
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79418
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet