Kerekes Kata; Csorba Szilveszter; Ambrus Árpád: A magyar fogyasztók krónikus aflatoxin M1 expozíciója. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 2. pp. 3383-4401. (2021)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_02_3383-4401.pdf Letöltés (532kB) |
Absztrakt (kivonat)
A takarmányok mikotoxin szennyezettsége megjelenik az élelmiszerláncban. Az aflatoxinok az állatok szervezetében metabolizálódnak és metabolitjuk, az aflatoxin M1 (AFM1) – amely az aflatoxin B1-hez (AFB1) hasonlóan, de annál tízszer kisebb mértékben genotoxikus és rákkeltő – megjelenik a tejben, a májban, valamint a tojásban is. Ezek közül a legjelentősebb élelmiszerbiztonsági kockázatot a tej AFM1 szennyezése jelenti. Cikkünkben bemutatjuk a magyar fogyasztók tej és tejtermékek AFM1 szennyezése alapján determinisztikus módszerrel számított expozícióbecslését. Az eredmények azt jelzik, hogy a három évnél fiatalabb gyermekek kitettsége egyértelműen egészségügyi kockázatot jelent, a 3-6 éves korcsoport expozíciója pedig határeset. Az idősebb korcsoportok ng/testtömeg kg-ban kifejezett expozíciója a növekvő testtömeg következtében közvetlen egészségügyi kockázatot nem jelent. Hangsúlyozzuk azonban, hogy a rákkeltő vegyületek jelenlétét minden korcsoportban a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani. Ennek érdekében a tej üzemi ellenőrzésének rendeleti módosítását javasoljuk.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Chronic aflatoxin M1 exposure of Hungarian consumers |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 2021 |
Kötet: | 67 |
Szám: | 2 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 3383-4401 |
Nyelv: | magyar |
Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79017/ |
DOI: | 10.52091/EVIK-2021/2-2-HUN |
Kulcsszavak: | Élelmiszerbiztonság, Tej - minőség |
Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 3398-3401. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 13. 12:19 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:05 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79419 |
Tétel nézet |