Chronic aflatoxin M1 exposure of Hungarian consumers

Kerekes Kata; Csorba Szilveszter; Ambrus Árpád: Chronic aflatoxin M1 exposure of Hungarian consumers. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 2. pp. 3402-3420. (2021)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_02_3402-3420.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_02_3402-3420.pdf

Letöltés (515kB)

Absztrakt (kivonat)

The mycotoxin contamination of foods also appears in the food chain. Aflatoxin is metabolized in animals and its aflatoxin M1 (AFM1) metabolite, which is similarly, but ten times less genotoxic and carcinogenic than aflatoxin B1 (AFB1), is also present in milk, liver and eggs. Of these, the most significant food safety risk is posed by the contamination of milk with AFM1. In our article, the deterministic exposure estimation of Hungarian consumers is presented, based on the AFM1 contamination of milk and dairy products. The results indicate that the exposure of children under three years of age clearly poses a health risk, while the exposure of the 3 to 6 year old age group is borderline. The exposure of older age groups in ng/kg body weight does not pose an immediate health risk due to the increasing body weight. However, it needs to be emphasized that the presence of carcinogenic compounds should be kept to a minimum in all age groups. To this end, we propose an amendment to the regulation regarding the factory inspection of milk.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: A magyar fogyasztók krónikus aflatoxin M1 expozíciója
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2021
Kötet: 67
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 3402-3420
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79017/
DOI: 10.52091/EVIK-2021/2-2-ENG
Kulcsszavak: Élelmiszerbiztonság, Tej - minőség
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 3417-3420. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 13. 12:21
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:05
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79420
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet