Petróczki Flóra Mária and Béri Béla and Peles Ferenc: A laktációszám és a laktáció stádium hatása a tejmennyiségre, a nyers tehéntej összetételére és mikrobiológiai tulajdonságaira egy hazai tehenészeti telepen. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 2. pp. 3421-3430. (2021)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_02_3421-3430.pdf Download (165kB) |
Abstract
A tej összetételének és higiéniai tulajdonságainak változásai befolyásolják a termelői árat, ezért elengedhetetlen, hogy a felelős tejtermelő információt gyűjtsön ezen paraméterek különböző tényezők hatására bekövetkező változásairól. A szerzők a tanulmányukban arra keresik a választ, hogy tapasztalható-e változás a tehenek napi tejmennyiségében, illetve a nyers tehéntej összetételében (zsír- és fehérjetartalom) és mikrobiológiai tulajdonságaiban (szomatikus sejtszám, összcsíraszám, coliformés S. aureus-szám) az egyszer és többször ellett teheneknél, illetve a laktációjuk különböző stádiumaiban. Egy hazai nagyüzemi tejtermelő telep adatai alapján megállapították, hogy a tej zsír- és fehérjetartalmában ugyan nem volt különbség, de a többször ellett teheneknél nagyobb volt a napi tejhozam, valamint az egyszer ellett tehenek tejéhez képest a tejben magasabb volt a szomatikus sejtszám és nagyobb mennyiségben fordultak elő coliform baktériumok. A napi tejmennyiség a laktáció egymást követő stádiumaiban csökkent, viszont a tej zsír- és fehérjetartalma növekedést mutatott, amely feltételezhetően a csökkenő tejmennyiség koncentráló hatásának tulajdonítható. A mikroorganizmusok telepszámában a laktáció különböző stádiumaiban nem tapasztaltak jelentős változást.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | The effect of lactation number and lactation stage on milk yield, on the composition and on the microbiological properties of raw cow milk in a Hungarian dairy farm |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2021 |
Volume: | 67 |
Number: | 2 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 3421-3430 |
Language: | Hungarian |
Publisher: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79017/ |
DOI: | 10.52091/EVIK-2021/2-3-HUN |
Uncontrolled Keywords: | Mikrobiológia - tej, Élelmiszervizsgálat, Élelmiszerbiztonság |
Additional Information: | Bibliogr.: p. 3428-3430. ; összefoglalás magyar nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 13. 12:35 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:05 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79421 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |