A laktációszám és a laktáció stádium hatása a tejmennyiségre, a nyers tehéntej összetételére és mikrobiológiai tulajdonságaira egy hazai tehenészeti telepen

Petróczki Flóra Mária and Béri Béla and Peles Ferenc: A laktációszám és a laktáció stádium hatása a tejmennyiségre, a nyers tehéntej összetételére és mikrobiológiai tulajdonságaira egy hazai tehenészeti telepen. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 2. pp. 3421-3430. (2021)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_02_3421-3430.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_02_3421-3430.pdf

Download (165kB)

Abstract

A tej összetételének és higiéniai tulajdonságainak változásai befolyásolják a termelői árat, ezért elengedhetetlen, hogy a felelős tejtermelő információt gyűjtsön ezen paraméterek különböző tényezők hatására bekövetkező változásairól. A szerzők a tanulmányukban arra keresik a választ, hogy tapasztalható-e változás a tehenek napi tejmennyiségében, illetve a nyers tehéntej összetételében (zsír- és fehérjetartalom) és mikrobiológiai tulajdonságaiban (szomatikus sejtszám, összcsíraszám, coliformés S. aureus-szám) az egyszer és többször ellett teheneknél, illetve a laktációjuk különböző stádiumaiban. Egy hazai nagyüzemi tejtermelő telep adatai alapján megállapították, hogy a tej zsír- és fehérjetartalmában ugyan nem volt különbség, de a többször ellett teheneknél nagyobb volt a napi tejhozam, valamint az egyszer ellett tehenek tejéhez képest a tejben magasabb volt a szomatikus sejtszám és nagyobb mennyiségben fordultak elő coliform baktériumok. A napi tejmennyiség a laktáció egymást követő stádiumaiban csökkent, viszont a tej zsír- és fehérjetartalma növekedést mutatott, amely feltételezhetően a csökkenő tejmennyiség koncentráló hatásának tulajdonítható. A mikroorganizmusok telepszámában a laktáció különböző stádiumaiban nem tapasztaltak jelentős változást.

Item Type: Article
Other title: The effect of lactation number and lactation stage on milk yield, on the composition and on the microbiological properties of raw cow milk in a Hungarian dairy farm
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2021
Volume: 67
Number: 2
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 3421-3430
Language: Hungarian
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79017/
DOI: 10.52091/EVIK-2021/2-3-HUN
Uncontrolled Keywords: Mikrobiológia - tej, Élelmiszervizsgálat, Élelmiszerbiztonság
Additional Information: Bibliogr.: p. 3428-3430. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 13. 12:35
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:05
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79421

Actions (login required)

View Item View Item