Golden Delicious almák és Packham körték mechanikai kifáradási mutatóinak összehasonlítása

Farkas Csaba; Fenyvesi László; Petróczki Károly: Golden Delicious almák és Packham körték mechanikai kifáradási mutatóinak összehasonlítása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 2. pp. 3465-3478. (2021)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_02_3465-3478.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_02_3465-3478.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A kertészeti termények feldolgozási folyamataiban az egyik legjelentősebb, a gyümölcs tönkremeneteléhez vezető jelenség az ismétlődő mechanikai igénybevételek miatt bekövetkező kifáradás, ami főleg a szállítás során veszélyezteti a termények épségét. Ilyen sérülések esetében a károsodott gyümölcs közvetlen környezete, vagy akár a teljes terményhalmaz is veszélybe kerülhet, hiszen a romláshoz vezető biológiai folyamatok nem korlátozódnak a károsodott terményegyedre. Az ismétlődő hatások esetében a statikus határtértékhez képest kisebb erő is elegendő a tönkremenetelhez, de a terhelés mellett az adott termény anyagi tulajdonságai, valamint a károsodás közben megfigyelhető energiamérleg is fontos szerepet játszik a mechanikai ellenállás meghatározásában. Munkánkban ennek megfelelően a választott terményeket leginkább jellemző anyagmodellekre, az ismételt terhelések során mért disszipált-energia mutatókra, valamint a tönkremeneteli idő definiálására és meghatározására építjük a tönkremeneteli folyamat leírását. A kísérletek során az Európai Unió almatermelésének legnagyobb arányú képviselője, a Golden Delicious alma, valamint a hosszú tárolhatóságú Packham körte kifáradási jellemzőit hasonlítjuk össze lineáris regressziós modellek felállításával.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Comparison of the mechanical fatigue indices of Golden Delicious apples and Packham pears
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2021
Kötet: 67
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 3465-3478
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79017/
DOI: 10.52091/EVIK-2021/2-5-HUN
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - gyümölcs
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 3474-3478. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 13. 13:01
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:05
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79425
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet