Piros gyümölcsök minőségi jellemzői friss és liofilizálás utáni állapotban

Topa Emőke; Alexa Loránd; Varga-Kántor Andrea; Kovács Béla; Czipa Nikolett: Piros gyümölcsök minőségi jellemzői friss és liofilizálás utáni állapotban. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 4. pp. 3649-3656. (2021)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_04_3649-3656.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_04_3649-3656.pdf

Letöltés (480kB)

Absztrakt (kivonat)

Munkánk során piros gyümölcsök minőségi jellemzőit, beltartalmi paramétereiket vizsgáltuk friss állapotukban és liofilizálás után. Az összehasonlítás célja volt, hogy felmérjük, a fagyasztva szárítás milyen hatással van ezekre a gyümölcsökre. A friss gyümölcsök elem- és szárazanyagtartalmát határoztuk meg, emellett az összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalmuk, a C-vitamin-, a savtartalmuk változását is megvizsgáltuk. Az összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalomban némi emelkedést, a C-vitamin esetén kisebb csökkenést tapasztaltunk, míg az összes sav mennyisége szinte harmadára csökkent a mintákban a liofilizálást követően.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Quality characteristics of red fruits fresh and after lyophilization
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2021
Kötet: 67
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 3649-3656
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79019/
DOI: 10.52091/EVIK-2021/4-2-HUN
Kulcsszavak: Élelmiszeripari technológia, Gyümölcs - fagyasztva szárítás, Élelmiszervizsgálat
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 3655-3656. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 13. 15:05
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:05
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79441
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet