Quality characteristics of red fruits fresh and after lyophilization

Topa Emőke; Alexa Loránd; Varga-Kántor Andrea; Kovács Béla; Czipa Nikolett: Quality characteristics of red fruits fresh and after lyophilization. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 4. pp. 3657-3664. (2021)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_04_3657-3664.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_04_3657-3664.pdf

Letöltés (491kB)

Absztrakt (kivonat)

In our work, the quality characteristics and nutritional parameters of red fruits were examined in their fresh state and after lyophilization. The purpose of the comparison was to assess the effect of freeze drying on these fruits. The elemental and dry matter content of fresh fruits was determined, and the changes in their total phenolic compound and flavonoid content, as well as their vitamin C and acid content. A slight increase in the total phenolic compound and flavonoid content and a smaller decrease in the vitamin C content were observed, while the quantity of total acids was reduced in the sample to almost one-third after lyophilization.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Piros gyümölcsök minőségi jellemzői friss és liofilizálás utáni állapotban
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2021
Kötet: 67
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 3657-3664
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79019/
DOI: 10.52091/EVIK-2021/4-2-ENG
Kulcsszavak: Élelmiszeripari technológia, Gyümölcs - fagyasztva szárítás, Élelmiszervizsgálat
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 3663-3664. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 13. 15:06
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:05
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79442
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet