Szárított bazsalikommal dúsított kenyerek vizsgálata és eredményeinek értékelése

Varga-Kántor Andrea; Alexa Loránd; Topa Emőke; Kovács Béla; Czipa Nikolett: Szárított bazsalikommal dúsított kenyerek vizsgálata és eredményeinek értékelése. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 4. pp. 3665-3671. (2021)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_04_3665-3671.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_04_3665-3671.pdf

Letöltés (169kB)

Absztrakt (kivonat)

Úgy a kenyér, mint a fűszerek fontos szerepet játszanak a mindennapi táplálkozásunkban. A bazsalikom egy rendkívül kedvelt fűszer, melynek jótékony hatásai már régóta ismertek. Ezért is végeztük el a kenyerek kereskedelmi forgalomban kapható szárított bazsalikommal való dúsítását. A bazsalikom esetében meghatároztuk annak antioxidáns hatású vegyület-, valamint elemtartalmát. E paraméterek tekin-tetében kiemelkedően előnyös tulajdonságokra utaló eredményeket kaptunk. A dúsítás során 6 különböző koncentrációt alkalmaztunk, valamint egy kontroll mintát készítettünk, amely nem tartalmazott bazsalikomot. A fűszer mennyiségének növelésével a kenyerekben nőtt az összes polifenol (TPC – Total Polyphenol Content)-, flavonoid- és makroelem tartalom. A nyerszsír tartalomban nem tapasztaltunk eltérést a termékek között. A fehérjetartalom esetében minimális növekedést mértünk a fűszer koncentrációjának növelésével.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Examination of breads enriched with dried basil and evaluation of the results
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2021
Kötet: 67
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 3665-3671
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79019/
DOI: 10.52091/EVIK-2021/4-3-HUN
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat, Kenyér, Fűszer, Bazsalikom
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 3670-3671. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 13. 15:14
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:05
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79443
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet