Examination of breads enriched with dried basil and evaluation of the results

Varga-Kántor Andrea; Alexa Loránd; Topa Emőke; Kovács Béla; Czipa Nikolett: Examination of breads enriched with dried basil and evaluation of the results. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 4. pp. 3672-3678. (2021)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_04_3672-3678.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_04_3672-3678.pdf

Letöltés (166kB)

Absztrakt (kivonat)

Both bread and spices play an important role in our daily diet. Basil is an extremely popular spice, the beneficial effects of which have long been known. This is why the enrichment of breads with commercially available dried basil was carried out. In the case of basil, its antioxidant and element contents were determined. With respect to these parameters, results indicating outstandingly advantageous properties were obtained. During the enrichment, 6 different concentrations were used and a control sample was prepared that did not contain basil. As the amount of spice was increased, the total polyphenol content (TPC), flavonoid and macronutrient contents of the breads also increased. There was no difference between the products in terms of their crude fat content. In the case of the protein content, a minimal increase was measured with increasing spice concentration.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Szárított bazsalikommal dúsított kenyerek vizsgálata és eredményeinek értékelése
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2021
Kötet: 67
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 3672-3678
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79019/
DOI: 10.52091/EVIK-2021/4-3-ENG
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat, Kenyér, Fűszer, Bazsalikom
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 3677-3678. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 13. 15:21
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:05
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79444
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet