Schmidt Noémi: Kereskedelmi forgalomban kapható kapszulás kávék akrilamid tartalma. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 4. pp. 3679-3685. (2021)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_04_3679-3685.pdf Letöltés (329kB) |
Absztrakt (kivonat)
A kapszulás kávék fogyasztása egyre gyakoribb a mindennapi életben. Ma már számos kutatás támasztja alá a megfelelő mennyiségű kávé fogyasztás jótékony hatásait. Kedvező hatásai ellenére megvannak a kávéfogyasztás hátrányai is. Például a pörköltkávéban megtalálható akrilamid, amely a pörkölés során keletkezik, egészségügyi kockázatot jelent. Az akrilamidot a Rákkutatási Hivatal (International Agency for Research on Cancer – IARC) a 2A csoportba sorolta be, mint valószínű emberi rákkeltő [1]. A pörkölési technológiai paraméterek hatással vannak a termékben képződő akrilamid mennyiségére. A világos pörkölésű kávék nagyobb mennyiségben tartalmazzák ezt a vegyületet, mint a sötét pörkölésűek. Az őrölt kávétermékek akrilamid-tartalmának vizsgálatára számos tanulmány született, azonban a kapszulás kávék ilyen téren még nem kaptak hasonló figyelmet. Tanulmányomban különböző típusú kereskedelmi forgalomban kapható kapszulás kávék akrilamid tartalmát vizsgáltam HPLC-MS/MS méréssel. A koffeinmentes kávék előállítása eltérő technológiával történik, így ezekből a típusokból is vizsgálat alá vetettem néhányat.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Acrylamide content of commercially available capsule coffees |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 2021 |
Kötet: | 67 |
Szám: | 4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 3679-3685 |
Nyelv: | magyar |
Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79019/ |
DOI: | 10.52091/EVIK-2021/4-4-HUN |
Kulcsszavak: | Élelmiszerbiztonság, Élelmiszerkémia - módszer, Analitikai kémia - élelmiszeripar, Kávé, Akrilamid |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 3685. p. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 13. 15:37 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:05 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79445 |
![]() |
Tétel nézet |