Acrylamide content of commercially available capsule coffees

Schmidt Noémi: Acrylamide content of commercially available capsule coffees. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 4. pp. 3686-3692. (2021)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_04_3686-3692.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_04_3686-3692.pdf

Letöltés (314kB)

Absztrakt (kivonat)

The consumption of capsule coffees is becoming more and more common in everyday life. Today, a number of studies support the fact that there are benefits of consuming the right amount of coffee. Despite its beneficial effects, there are also disadvantages to drinking coffee. For example, the acrylamide found in roasted coffee, which is formed during the process of roasting, poses a health risk. Acrylamide has been classified by the International Agency for Research on Cancer (IARC) as a Group 2A substance, i.e., as an agent which is probably carcinogenic to humans [1]. The technological parameters of the roasting process affect the amount of acrylamide formed in the product. Light roasted coffees contain higher levels of this compound than dark roasted coffees. Numerous studies have been conducted to investigate the acrylamide content of ground coffee products, however, capsule coffees have not yet received similar attention in this respect. In my study, the acrylamide content of various types of commercially available capsule coffees was investigated by HPLC-MS/MS measurements. Decaffeinated coffees are produced using a different technology, so some of these types were also tested.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Kereskedelmi forgalomban kapható kapszulás kávék akrilamid tartalma
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2021
Kötet: 67
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 3686-3692
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79019/
DOI: 10.52091/EVIK-2021/4-4-ENG
Kulcsszavak: Élelmiszerbiztonság, Élelmiszerkémia - módszer, Analitikai kémia - élelmiszeripar, Kávé, Akrilamid
Megjegyzések: Bibliogr.: 3692. p. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 13. 15:46
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:05
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79446
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet