Szabó S. András: Élelmiszerek ásványi anyag tartalma - alumínium az élelmiszerekben. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 4. pp. 3693-3697. (2021)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_04_3693-3697.pdf Letöltés (69kB) |
Absztrakt (kivonat)
Kéziratom tárgya az alumínium, amely a növényekben – bár nem esszenciális elem – jelentős mennyiségben fordulhat elő. A teacserje pl. kifejezetten Al-gyüjtő növény. A növények Al-tartalma jelentősen függ a talaj pH-értékétől, erősen savas talajokon jelentős lehet a talajvíz Al-tartalma s ez P-hiányt eredményezhet. A táplálékkal felvett Al mennyisége döntően függ a fogyasztott növényi és állati termékek arányától. Az állati eredetű élelmiszerek Al-koncentrációja az aluminium-vegyületek rossz felszívódási jellemzői miatt jelentősen kisebb, így például a tejbe is csak nagyon kevés alumínium választódik ki. A makroelemeket követően az alumínium az a fémes mikroelem, ami többnyire a legnagyobb mennyiségben kerül az emberi szervezetbe, kb. 30-50 mg naponta. A túlzott Al-felvétel különböző egészségügyi rendellenességek forrása lehet, s összefügghet pl. az Alzheimer-kór kialakulásával, az időskori demenciával is (az aluminium-felvétel és az Alzheimer-kór összefüggését számos szakirodalmi forrás vitatja; a Szerk.).
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Minerals in foodstuffs - aluminium in foodstuffs |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 2021 |
Kötet: | 67 |
Szám: | 4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 3693-3697 |
Nyelv: | magyar |
Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79019/ |
DOI: | 10.52091/EVIK-2021/4-5-HUN |
Kulcsszavak: | Ásványi anyag-tartalom - élelmiszer, Alumínium, Élelmiszerkémia, Élelmiszervizsgálat |
Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 3696-3697. ; összefoglalás magyar nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 14. 07:25 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:05 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79447 |
Tétel nézet |