Élelmiszerek ásványi anyag tartalma - alumínium az élelmiszerekben

Szabó S. András: Élelmiszerek ásványi anyag tartalma - alumínium az élelmiszerekben. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 4. pp. 3693-3697. (2021)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_04_3693-3697.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_04_3693-3697.pdf

Download (69kB)

Abstract

Kéziratom tárgya az alumínium, amely a növényekben – bár nem esszenciális elem – jelentős mennyiségben fordulhat elő. A teacserje pl. kifejezetten Al-gyüjtő növény. A növények Al-tartalma jelentősen függ a talaj pH-értékétől, erősen savas talajokon jelentős lehet a talajvíz Al-tartalma s ez P-hiányt eredményezhet. A táplálékkal felvett Al mennyisége döntően függ a fogyasztott növényi és állati termékek arányától. Az állati eredetű élelmiszerek Al-koncentrációja az aluminium-vegyületek rossz felszívódási jellemzői miatt jelentősen kisebb, így például a tejbe is csak nagyon kevés alumínium választódik ki. A makroelemeket követően az alumínium az a fémes mikroelem, ami többnyire a legnagyobb mennyiségben kerül az emberi szervezetbe, kb. 30-50 mg naponta. A túlzott Al-felvétel különböző egészségügyi rendellenességek forrása lehet, s összefügghet pl. az Alzheimer-kór kialakulásával, az időskori demenciával is (az aluminium-felvétel és az Alzheimer-kór összefüggését számos szakirodalmi forrás vitatja; a Szerk.).

Item Type: Article
Other title: Minerals in foodstuffs - aluminium in foodstuffs
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2021
Volume: 67
Number: 4
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 3693-3697
Language: Hungarian
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79019/
DOI: 10.52091/EVIK-2021/4-5-HUN
Uncontrolled Keywords: Ásványi anyag-tartalom - élelmiszer, Alumínium, Élelmiszerkémia, Élelmiszervizsgálat
Additional Information: Bibliogr.: p. 3696-3697. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 14. 07:25
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:05
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79447

Actions (login required)

View Item View Item