Minerals in foodstuffs - aluminium in foodstuffs

Szabó S. András: Minerals in foodstuffs - aluminium in foodstuffs. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 4. pp. 3698-3702. (2021)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_04_3698-3702.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_04_3698-3702.pdf

Letöltés (66kB)

Absztrakt (kivonat)

The paper deals with questions of aluminium, which concentration can be significant in plants, although it is not an essential element. The concentration of aluminium of tea leaves is extremely high. The concentration of aluminium of plants strongly depends on the pH-value of the soil, if the level of acidity in the soil is high, the Al-content of the soil-solution is also high, causing P-deficiency for plants. The intake of aluminium of the humans is a function of the ratio of consumption of plant and animal origin foodstuffs. The aluminium content of animal origin foodstuffs – because of low level absorption rate of aluminium is rather low – so the concentration range of milk of aluminium is low. After the macroelements the aluminium is the metallic micro element which it’s daily intake generally the highest in the human diet, approximately between 30 and 50 mg. The too high aluminium uptake in the diet can produce various healthy disorders in the human body, and probably there is a connection between Al-intake and Alzheimer-disease and the old age dementia, as well (The association between aluminium uptake and Alzheimer’s disease is disputed by several sources in the literature; the Editor).

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Élelmiszerek ásványi anyag tartalma - alumínium az élelmiszerekben
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2021
Kötet: 67
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 3698-3702
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79019/
DOI: 10.52091/EVIK-2021/4-5-ENG
Kulcsszavak: Ásványi anyag-tartalom - élelmiszer, Alumínium, Élelmiszerkémia, Élelmiszervizsgálat
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 3701-3702. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 14. 07:26
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:05
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79448
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet