Naumova Natalia; Lukin Aleksandr; Velisevich Evgenii; Minashina Irina; Pirozhinsky Sergey; Eremina Yulia: Bogyós és más gyümölcs nyersanyagok hamisításáról. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (68) 1. pp. 3734-3739. (2022)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_01_3734-3739.pdf Letöltés (141kB) |
Absztrakt (kivonat)
Egy, Oroszországban működő cég eper-, málna- és dinnyepor-készítményeinek érzékszervi, fizikai és kémiai paramétereit, valamint tápanyag-összetételét vizsgáltuk, meghatároztuk szervessav-profiljukat és ásványianyag-összetételüket is. Megállapítottuk, hogy a vizsgált anyagok szín- és íztartománya nem a kiindulási alapanyagok jellegzetességeit mutatta. A tényleges fehérje- és lipidszintek nem feleltek meg a gyártó által a címkén feltüntetetteknek, és nem a feldolgozott alapanyagok jellemzőit mutatták. Az összes mintában 80-97%-ban szacharóz képviselte a cukrokat. Ez a magas szacharóztartalom 40,4-52,3% fehér cukor hozzáadására utal. A szerves savak mennyisége és aránya nem felelt meg a természetes alapanyagok profiljának. Így az eperporból hiányzott az oxálsav és a borkősav, a málna alapanyagból az almasav, a dinnye alapanyagból pedig a citromsav. Az eperpor kimutatható mennyiségben nem tartalmazott olyan esszenciális makro- és mikroelemeket, mint a Ca, Mg, B és Co, a Si, Fe és K mennyisége pedig a nyomelem szinten volt. A málnaporból hiányzott a kimutatható mennyiségű Co és a K, a növényi élet szempontjából fontos B, Ca, Cu, Mg, Mn és Si pedig maradékmennyiségben voltak jelen. A dinnyeporból hiányzott a „kötelező” mennyiségű K, Fe, Ca, Co, Cu, Mg és Mn, ami nem felel meg a növényélettan alaptörvényeinek. A kapott eredmények félretájékoztatásra és az anyagok minőségének meghamisítására engedtek következtetni. Bogyós és egyéb gyümölcsporok minőségének és kémiai összetételének meghatározására irányuló kutatásokat a hamisítás azonosítása érdekében jelenleg gyakorlatilag egyáltalán nem végeznek, pedig az ilyen irányú ellenőrzés mind a termelők, mind a fogyasztók számára fontos lenne.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Egyéb cím: | On adulteration of fruit and berry raw materials |
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 2022 |
| Kötet: | 68 |
| Szám: | 1 |
| ISSN: | 0422-9576 |
| Oldalak: | pp. 3734-3739 |
| Nyelv: | magyar |
| Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79020/ |
| DOI: | 10.52091/EVIK-2022/1-2-HUN |
| Kulcsszavak: | Ásványi anyag-tartalom - gyümölcs, Élelmiszerkémia, Élelmiszervizsgálat |
| Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 3738-3739. ; összefoglalás magyar nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 14. 07:49 |
| Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:00 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79453 |
![]() |
Tétel nézet |

