Különböző országokból származó termések tápanyagtartalmának meghatározása

Répás Zoltán and Győri Zoltán: Különböző országokból származó termések tápanyagtartalmának meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (68) 1. pp. 3746-3762. (2022)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_01_3746-3762.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_01_3746-3762.pdf

Download (605kB)

Abstract

A Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható termések származási országuk tekintetében nagy változékonyságot mutatnak. Hipotézisünk szerint ez a sokféleség megmutatkozik a tápanyagtartalom mennyiségében is. Kísérleteink során különböző származási helyről érkező jázminrizs, lencse és szárazbab tápanyagés ásványanyag-tartalmának meghatározását végeztük el, az eredményeket leíró statisztikai módszerekkel elemeztük. Munkánk célja az volt, hogy a világ különböző országaiból származó alapanyagokból legyenek alapadataink, amelyeket összehasonlíthatunk a magyarországi alapadatokkal. Az eredmények értékelése során a makrotápanyagok trendszerű változását tapasztaltuk, a termények ásványanyag tartalma több esetben közepes vagy erős változékonyságú volt. Eredményeink alapján javasolható, hogy a szakértők gyakrabban újítsák meg az alapadatokat – tekintettel az egyre globalizált világra –, és vegyék figyelembe a termények származási ország szerinti változékonyságát.

Item Type: Article
Other title: Determination of the nutrient content of crops from different countries
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2022
Volume: 68
Number: 1
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 3746-3762
Language: Hungarian
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79020/
DOI: 10.52091/EVIK-2022/1-3-HUN
Uncontrolled Keywords: Ásványi anyag-tartalom - élelmiszer, Tápanyagtartalom - élelmiszer, Élelmiszervizsgálat
Additional Information: Bibliogr.: p. 3760-3762. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 14. 07:56
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:00
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79455

Actions (login required)

View Item View Item