Determination of the nutrient content of crops from different countries

Répás Zoltán; Győri Zoltán: Determination of the nutrient content of crops from different countries. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (68) 1. pp. 3763-3778. (2022)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_01_3763-3778.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_01_3763-3778.pdf

Letöltés (596kB)

Absztrakt (kivonat)

The crops commercially available in Hungary show great variety in terms of their county of origin. According to out hypothesis, this diversity is also reflected in value of their nutrient content. In our experiments, the nutrient and mineral content of jasmine rice, lentils and beans from different areas of origin was determined, and the results were analyzed using descriptive statistical methods. The aim of our work was to gather basic data from raw materials from different countries of the world, which can be compared with basic data from Hungary. During the evaluation of the results, a trend-like change in macronutrient amount was observed, while the mineral content of the crops was moderately or strongly variable in several cases. Based on our results, it is recommended that experts update basic data more frequently, given the increasingly globalized nature of the world, and take into account the variability of crops by country of origin.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Különböző országokból származó termések tápanyagtartalmának meghatározása
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2022
Kötet: 68
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 3763-3778
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79020/
DOI: 10.52091/EVIK-2022/1-3-ENG
Kulcsszavak: Ásványi anyag-tartalom - élelmiszer, Tápanyagtartalom - élelmiszer, Élelmiszervizsgálat
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 3776-3778. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 14. 07:58
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:00
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79456
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet