Végh Rita and Puter Dorina and Vaskó Áron and Csóka Mariann and Mednyánszky Zsuzsanna: Mézek és virágporok beltartalmi összetételének és színjellemzőinek vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (68) 1. pp. 3779-3792. (2022)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_01_3779-3792.pdf Download (1MB) |
Abstract
Tápértékének, élettani hatásainak és egyedi aromájának köszönhetően a méz széles körben fogyasztott, édesítésre használt élelmiszerünk. A mézek összetételére és vizsgálatára vonatkozóan számos szabályozás létezik, amelyek közül hazánkban a Magyar Élelmiszerkönyv előírása és irányelvei a mérvadók. Tanulmányunkban hazai és külföldi mézek színjellemzőit és beltartalmi összetételét vizsgáltuk. Szándékunk volt áttekinteni a hazánkban forgalmazott, különböző eredetű mézek fizikai és kémiai jellemzőit. Érdekességképpen egy külföldön, piaci forgalomból beszerzett mézet is megvizsgáltunk. A virágpor kevésbé széles körben fogyasztott méhészeti termék, leginkább az egészségtudatos fogyasztók által ismert étrend-kiegészítő. Összetételét illetően is jóval kevesebb ismeret áll rendelkezésre, mint a méz esetén. Munkánkkal ezt a hiányt szeretnénk pótolni. Ezen túlmenően ismertetjük néhány, hazánkban is előforduló növényfajról származó virágpor beltartalmi összetételét és színjellemzőit.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Examination of the nutrient content and color characteristics of honey and pollen samples |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2022 |
Volume: | 68 |
Number: | 1 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 3779-3792 |
Language: | Hungarian |
Publisher: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79020/ |
DOI: | 10.52091/EVIK-2022/1-4-HUN |
Uncontrolled Keywords: | Ásványi anyag-tartalom - élelmiszer, Tápanyagtartalom - élelmiszer, Élelmiszervizsgálat, Méz, Virágpor |
Additional Information: | Bibliogr.: p. 3790-3792. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 14. 08:10 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:00 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79457 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |