Végh Rita; Puter Dorina; Vaskó Áron; Csóka Mariann; Mednyánszky Zsuzsanna: Mézek és virágporok beltartalmi összetételének és színjellemzőinek vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (68) 1. pp. 3779-3792. (2022)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_01_3779-3792.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Tápértékének, élettani hatásainak és egyedi aromájának köszönhetően a méz széles körben fogyasztott, édesítésre használt élelmiszerünk. A mézek összetételére és vizsgálatára vonatkozóan számos szabályozás létezik, amelyek közül hazánkban a Magyar Élelmiszerkönyv előírása és irányelvei a mérvadók. Tanulmányunkban hazai és külföldi mézek színjellemzőit és beltartalmi összetételét vizsgáltuk. Szándékunk volt áttekinteni a hazánkban forgalmazott, különböző eredetű mézek fizikai és kémiai jellemzőit. Érdekességképpen egy külföldön, piaci forgalomból beszerzett mézet is megvizsgáltunk. A virágpor kevésbé széles körben fogyasztott méhészeti termék, leginkább az egészségtudatos fogyasztók által ismert étrend-kiegészítő. Összetételét illetően is jóval kevesebb ismeret áll rendelkezésre, mint a méz esetén. Munkánkkal ezt a hiányt szeretnénk pótolni. Ezen túlmenően ismertetjük néhány, hazánkban is előforduló növényfajról származó virágpor beltartalmi összetételét és színjellemzőit.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Examination of the nutrient content and color characteristics of honey and pollen samples |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 2022 |
Kötet: | 68 |
Szám: | 1 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 3779-3792 |
Nyelv: | magyar |
Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79020/ |
DOI: | 10.52091/EVIK-2022/1-4-HUN |
Kulcsszavak: | Ásványi anyag-tartalom - élelmiszer, Tápanyagtartalom - élelmiszer, Élelmiszervizsgálat, Méz, Virágpor |
Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 3790-3792. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 14. 08:10 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:00 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79457 |
Tétel nézet |