The nutritional value of rabbit meat when using stinging nettle (Urtica dioica) in the ration of rabbits

Burmistrova Olga; Burmistrov Eugene; Naumova Natalia; Lukin Aleksandr; Betz Julia: The nutritional value of rabbit meat when using stinging nettle (Urtica dioica) in the ration of rabbits. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (68) 1. pp. 3818-3828. (2022)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_01_3818-3828.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_01_3818-3828.pdf

Letöltés (236kB)

Absztrakt (kivonat)

Our article presents the results of studies on the effect of supplementary feeding of rabbits with nettle on the feed balance and the biochemical parameters, nutritional value and shelf life of rabbit meat. We found that in terms of the nutritional content of rabbit meat, the replacement of 5 and 25% of hay with nettle was 3.5-20.3% of crude protein, 4.4-22.8% of digestible protein and 3.3-22.7% of carotene. resulted in a% surplus. The replacement of 5% and 25% of the hay for nettle, respectively, resulted in the lowest feed requirement required to achieve 10 g of growth compared to conventional feed (1.17 kg feed ration / day). Introduction of 5% nettle hay into rabbit feed compared to the control group with a 10.38% decrease in the moisture content of rabbit meat (P <0, 001). The protein content increased by 34.2% (P <0.01), the zinc content of meat by 35.6% (P <0.01) and the manganese content by 34.2% (P <0.01). © 2022, Wessling International Research and Educational Centre Nonprofit Beneficial Ltd. All rights reserved.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Nyúlhús tápértéke a nagy csalán (Urtica dioica) nyulak takarmányozásában történő felhasználása esetén
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2022
Kötet: 68
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 3818-3828
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79020/
DOI: 10.52091/EVIK-2022/1-5-ENG
Kulcsszavak: Tápanyagtartalom - élelmiszer, Élelmiszervizsgálat, Nyúlhús, Takarmányozás - nyúl
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 3827-3828. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 14. 08:23
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:00
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79460
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet