Bene Zsuzsanna and Oláhné-Horváth Borbála and Kneip Antal and Balling Péter: Héjon erjesztett natúrborok vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (68) 3. pp. 3964-3972. (2022)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_03_3964-3972.pdf Download (685kB) |
Abstract
Az ősi fehérborkészítési technológia, a „kvevri” egyre nagyobb figyelmet kap a fogyasztók körében, nemcsak azért, mert egyedi és különleges, hanem azért is, mert a fenntarthatóság, a természetközeliség alapvető jellemzői ennek a borkészítési eljárásnak. Mindezt az is mutatja, hogy a hagyományos agyagedényes, ősi grúz eljárás 2013-ban felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségeinek listájára, valamint 2020-ban a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) felvette a héjon erjesztett fehérbort a különleges borok kategóriájába. Ez a hullám Magyarországon is jelen van, hiszen a „natúr” bor és „narancsbor”, a 2021-es jogszabályban már megjelentek, mint „Egyéb, korlátozottan használható kifejezések”. A borkészítési eljárás lényege a héjon történő erjesztés és a mikrooxidáció, amelynek edényzete többféle lehet: amfóra vagy kvevri, kerámiatojás, spin-hordó, ennek függvényében változhat a borok kémiai összetétele, valamint az aromakomponensek prekurzor vegyületeinek képződése. A tanulmányban amfora és kerámiatojás edényzet használatából származó, a Tokaji borvidéken készített natúrborok vizsgálatára került sor.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Examination of skin-fermented natural wines |
Heading title: | Fókuszban = In Focus |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2022 |
Volume: | 68 |
Number: | 3 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 3964-3972 |
Language: | Hungarian |
Publisher: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79022/ |
DOI: | 10.52091/EVIK-2022/3-1-HUN |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszeripari technológia, Borászat |
Additional Information: | Bibliogr.: p. 3971-3972. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 14. 11:22 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:00 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79479 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |