Héjon erjesztett natúrborok vizsgálata

Bene Zsuzsanna; Oláhné-Horváth Borbála; Kneip Antal; Balling Péter: Héjon erjesztett natúrborok vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (68) 3. pp. 3964-3972. (2022)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_03_3964-3972.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_03_3964-3972.pdf

Letöltés (685kB)

Absztrakt (kivonat)

Az ősi fehérborkészítési technológia, a „kvevri” egyre nagyobb figyelmet kap a fogyasztók körében, nemcsak azért, mert egyedi és különleges, hanem azért is, mert a fenntarthatóság, a természetközeliség alapvető jellemzői ennek a borkészítési eljárásnak. Mindezt az is mutatja, hogy a hagyományos agyagedényes, ősi grúz eljárás 2013-ban felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségeinek listájára, valamint 2020-ban a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) felvette a héjon erjesztett fehérbort a különleges borok kategóriájába. Ez a hullám Magyarországon is jelen van, hiszen a „natúr” bor és „narancsbor”, a 2021-es jogszabályban már megjelentek, mint „Egyéb, korlátozottan használható kifejezések”. A borkészítési eljárás lényege a héjon történő erjesztés és a mikrooxidáció, amelynek edényzete többféle lehet: amfóra vagy kvevri, kerámiatojás, spin-hordó, ennek függvényében változhat a borok kémiai összetétele, valamint az aromakomponensek prekurzor vegyületeinek képződése. A tanulmányban amfora és kerámiatojás edényzet használatából származó, a Tokaji borvidéken készített natúrborok vizsgálatára került sor.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Examination of skin-fermented natural wines
Rovatcím: Fókuszban = In Focus
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2022
Kötet: 68
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 3964-3972
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79022/
DOI: 10.52091/EVIK-2022/3-1-HUN
Kulcsszavak: Élelmiszeripari technológia, Borászat
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 3971-3972. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 14. 11:22
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:00
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79479
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet